A hétvégén ismét megelevenedik a főváros koronázó múltja

2020. augusztus 13. - 17:23 | Kultúra

A hétvégén kerül megrendezésre a Pozsonyi Koronázási Napok, mely péntektől (augusztus 14.) vasárnapig (augusztus 16.) fog tartani. A szervezők olyan programokkal várják az érdeklődőket, mint a koronázási menet, a koronázási koncert a Szent Márton-dómban és az ingyenes koronázási városnézések. Megnyitják a városfalakat is, és ismét megtekinthető lesz a Pozsonyban 1563 és 1830 között megkoronázott tíz király, egy királynő és hét királyné portréiból összeállított kiállítás. Erről Maroš Plitko, a Pozsonyi Turisztikai Szervezet munkatársa tájékoztatta a TASR hírügynökséget csütörtökön.

A hétvégén ismét megelevenedik a főváros koronázó múltja
Illusztrációs felvétel (TASR)

A városfal, amely a Dóm tér (Rudnayovo námestie), a Pázmány utca (Prepoštská ulica), a Zsidó utca (Židovská ulica) és a Káptalan utca (Kapitulská ulica) felől közelíthető meg, naponta 10:00-tól 20:00-ig lesz látogatható.

A koronázási napok egész ideje alatt ingyenes tematikus városnézésekkel várják a helyieket és a turistákat. Az idegenvezetők a koronázási menet útvonalát és a koronázási ünnepségekhez kötődő legfontosabb helyeket fogják bemutatni az érdeklődőknek szlovák, magyar, angol és német nyelven.

Szombaton (augusztus 15.), 15:00-tól a koronázási menet előfutáraként egy kisebb kosztümös csapat fog végigvonulni Pozsony történelmi városközpontján. A 40 perces műsor része lesz több kisebb bemutató – tőrpárbaj, dobolás, zászlóforgatás, nézők megkoronázása. 19:30-kor veszi kezdetét a koronázási koncert a Szent Márton-dómban.

A rendezvénysorozat fő látványossága a vasárnapi koronázási menet lesz, mely 14:00-kor indul a várból, majd a Védcölöp úton (Palisády), a Vár úton (Zámocká ulica), a Káptalan (Kapucínska), a Mihály (Michalská), a Ventur (Ventúrska), az Úri (Panská) és a Halászkapu utcán (Rybárska brána) keresztül vonulva a Fő térre fog megérkezni. 16:00-tól lesznek kiállítva a koronázási jelvények a Mihály-toronyban (koronázási fotó-videó pont).

Az idei Pozsonyi Koronázási Napokon II. Mátyás megkoronázásáról emlékeznek meg.

A rendezvény célja, hogy a pozsonyiak, valamint a hazai és a külföldi turisták előtt megidézze azt a magasztos atmoszférát, amely a történelmi Magyarország háromnyelvű koronázó városát és magát a koronázási szertartást lengte körbe.

Az első, Pozsonyban megkoronázott uralkodó Habsburg Miksa volt. A koronázások dicső korszaka V. Ferdinánd megkoronázásával ért véget Pozsonyban. A mai fővárosban koronázták magyar királynővé Mária Teréziát is 1741. június 25-én.

TASR