A hétvégén Országos Gyermek-néptáncfesztivál Rimaszombatban és Füleken

2018. szeptember 13. - 20:35

Idén kilencedik alkalommal rendezik meg a gyermek néptáncegyüttesek országos fesztiválját. Az ország 9 legjobb gyermektánccsoportja és 29 táncos szólista versenye mellett a rendezvényen fellép Szalóki Ági, az Ifjú Szivek Táncszínház, és számos további vendég. A fesztivál közel 400 résztvevője a rimaszombati Városi Művelődi Központban és a Füleki Vár udvarában tölti a hétvégét.

A gyermek néptáncegyüttesek közel húsz éves hagyománnyal rendelkező egyetlen országos szakmai rendezvénye iránt idén is nagy volt az érdeklődés. A fesztivál kilencedik évadára 17 gyermekcsoport adta be a jelentkezését még az év elején, közülük a szakmai zsűri döntésének értelmében a 9 legjobb jutott tovább és lesz ott szeptember 14-16-án az országos döntőn.

A IX. Eszterlánc Országos Gyermek-néptáncfesztivál döntős mezőnye:

  • Nagy Csali Gyermek Néptáncegyüttes
  • Rakonca Ifjúsági Néptáncegyüttes
  • Kincskereső Gyermek Néptáncegyüttes
  • Borostyán Ifjúsági Néptáncegyüttes
  • Nádas Ifjúsági Néptáncegyüttes
  • Dunaág Néptáncegyüttes
  • Apró Csallóközi Néptáncegyüttes
  • Sendergő Gyermek Néptáncsoport
  • Kis Megyer és Csilizke Gyermek Néptáncegyüttes

A háromnapos fesztivál pénteki nyitónapján a Gyermek-szólótáncversenyen 2 kategóriában összesen 29 szólista és táncos pár versenyez. Produkciójukat 3 tagú szakmai zsűri – Hégli Dusan, az Ifjú Szivek Táncszínház művészeti igazgatója, Sándor Ildikó, néprajzkutató, egyetemi docens, Busai Norbert, néptáncpedagógus – értékeli.

Szombaton kerül sor a Gyermek-néptáncegyüttesek Országos Seregszemléjére, ahol a bemutatkozó csapatokat 5 tagú szakmai zsűri – Hégli Dusan, az Ifjú Szivek Táncszínház művészeti igazgatója, Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője, Sándor Ildikó, néprajzkutató, egyetemi docens, Ifj. Csoóri Sándor, népzenész, Richtárcsik Mihály, néptáncpedagógus, koreográfus – értékeli.

Az eredményhirdetés és a zÜnnepi Gálaműsora vasárnap, a Füleki Vár udvarán zajlik majd.

A fesztiválon résztevő táncosok a 2 versenyen kívül a kísérőrendezvények gazdag és sokszínű sorából válogathatnak. Fellép Szalóki Ági és az Ifjú Szivek Táncszínház, de bemutatkozik előadásával a Netz produkció, a Kuttyomfitty Társulat, és a Paramisi Társulat is. A gyerekek a rendezvény teljes ideje alatt az Ifjú Szivek Táncszínház művészeitől tanulhatnak táncot és a kézműveskedhetnek Motolla Baráti Körrel. A rendezvény zenei kíséretét Hegedűs Máté és zenekara és a Varsányi zenekar biztosítja.

A IX. Eszterlánc Országos Gyermek-néptáncfesztivál a Fond kultúry n.f. szervezésében, a Kisebbségi Kulturális Alap anyagi támogatásával valósul meg. Szakmai partnere az Ifjú Szivek Táncszínház. További partnerei és támogatói: a Táncfórum - Szlovákiai Magyar
Néptáncosok Szakmai Egyesülete, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület, a Füleki Várműzeum, Fülek város, és a füleki Városi Művelődési Központ.

(PR-cikk)