A hétvégén a vadászkutyák mérik össze tudásukat Ekecsen

2020. szeptember 2. - 23:07 | Régió

A Szlovák Vadászkamara, illetve a Dunaszerdahelyi és az Ekecsi Vadász Egyesület szervezésének köszönhetően szeptember 5-én és 6-án ismételten sor kerül a Csallóközi kupa nevet viselő vadászkutyaverseny, mely az ebek ügyességét, képességeit hivatott felmérni.

A hétvégén a vadászkutyák mérik össze tudásukat Ekecsen
Fotók: Cséfalvay Á. András archív felvételei

A programról és a részletekről Varga Miklóst, az esemény egyik szervezőjét kérdeztük, aki elmondta, a megnyitóra szeptember 5-én, szombaton reggel nyolc órakor, az ekecsi vadászháznál fog sor kerülni.

A versenyen összesen 24 kutya mérheti össze tudását – 12 szombaton, 12 pedig vasárnap. A sorrendet sorsolással döntik el.

A vadászkutyáknak mezőn és vízen egyaránt teljesíteniük kell. Az ehhez szükséges állatok, így a fácánok és nyulak már be vannak biztosítva.

Az egyes versenyszámokat időre kell teljesíteniük. A bírók, akik folyamatosan szemmel tartják majd a versenyben lévő kutyákat, egy nemzetközileg meghatározott pontrendszer szerint fognak értékelni.

A pontok összesítése után, vasárnap értékelik ki a teljesítményüket, majd kihirdetik az egyes kategóriák legjobbjait, akik átvehetik a nekik járó díjat.

„Ez egy tradicionális verseny. Mondhatni, amióta léteznek vadászok, azóta léteznek az ilyen jellegű versenyek is. A bírók kiértékelik a kutya képességeit, ami alapján aztán szelektálva vannak az ebek. Hiszen a vadászkutyák között is vannak jobbak és kevésbé jók egyaránt. A versenyen elért eredmények növelik az állat értékét” – magyarázta Varga Miklós, aki továbbá kiemelte, hogy egy igencsak komoly versenyről van szó, melyre a gazdák közel kilenc hónapig edzenek a kutyáikkal.

(SzC)