Hétvégére búcsút inthetünk a kánikulának. A meteorológus elmondta, visszatérnek-e még idén a forró napok

2022. augusztus 17. - 14:20 | Belföld

Most még élvezhetjük a 30 Celsius-fok feletti hőségeket, pénteken viszont már változhat a helyzet. Augusztus közepén járunk, így sokakban felmerülhet a kérdés, hogy a lehűlés után visszatér-e még a kánikula. A meteorológus szerint még nem kell temetni a nyarat.

Hétfő óta folyamatosan 30 fok feletti hőmérsékletben lehet részünk, az aktuális hőséghullám pedig a jelek szerint csütörtökön csúcsosodik majd ki, az időjósok szerint ugyanis a nappali hőmérséklet elérheti a 36 fokot is. A hétvégére viszont megérkezik a lehűlés, a hőmérséklet akár 10 fokot is eshet, emellett országszerte erős viharok várhatók.

Augusztus közepénél járva felmerülhet az emberekben a kérdés, hogy ezt követően visszatér-e még a kánikula Szlovákiába. Számos szakértő szerint a hónap végén már nem lesz olyan meleg, ahogy azt megszokhattuk, Pavol Matejovič meteorológus szerint viszont még nem mondta ki az utolsó szót a nyár.

A Topky-val közölte, hogy a jövő hét második felében délnyugat felől meleg levegő kezdhet áramlani a térségbe, így a nappali maximumok újfent 30 fok fölé emelkedhetnek. Ez viszont még elég távoli, az ilyen előrejelzéseket pedig erős rezervával kell kezelni. Emellett már augusztus végén járunk majd, a nappalok rövidülnek, így egyre kevésbé valószínűek a 35 fokos hőségek.

A szakértő szerint viszont még szeptemberben is lehet számítani kánikulára, 2015. szeptember 1-jén például Nagymihályban 36,4 Celsius-fokot mértek. Éppen ezért nem jelenthető ki biztosra, hogy a hétvégén véget ér a nyár. A meteorológiai nyár augusztus 31-én végződik, de trópusi napok szeptemberben is előfordulhatnak.


(topky.sk)