Hétvégére lezárják Sanghaj több részét az újabb koronavírus-fertőzöttek miatt

2022. június 11. - 11:38 | Külföld

Hétvégére lezárják Sanghaj több részét, az újabb koronavírusos fertőzöttek miatt tömeges tesztelést végeznek a kínai világváros teljes lakosságán.

Hétvégére lezárják Sanghaj több részét az újabb koronavírus-fertőzöttek miatt
Fotó: AP/TASR

A kínai kereskedelem egyik központi városának számító, 26 milliós lakosságú Sanghaj 16 kerületéből 14-ben a hétvégén minden lakosnak kötelezően PCR-tesztet kell csináltatnia, öt kerületben pedig az otthonukat sem hagyhatják el, amíg be nem fejeződött a tesztelés.

A világ harmadik legnagyobb városában tíz napja értek véget a két hónapig tartó lezárások, amelyekkel a hatóságok a koronavírus-járvány teljes megállítását akarták elérni. Az országban követendő, úgynevezett "dinamikus zéró-COVID" irányelv azonban még nem a múlté, Sanghaj mellett ugyanis a fővárosban is újra felütötte fejét a vírus.

Peking legsűrűbben lakott részén az összes szórakozóhelyet lezárták, míg Sanghajban hat új fertőzöttet azonosítottak pénteken. Ezek a betegek, valamint további öt, egyelőre tünetmentes ember megfertőződése vélhetően a város központjában található, népszerű szépségszalonhoz köthető, ahol - a The Paper nevű helyi hírportál értesülései szerint - az elmúlt nyolc napban 502 ügyfelet szolgáltak ki, akik a város 15 kerületéből érkeztek.

A hétvégén a sanghaji lakosok csak akkor mehetnek be a bevásárlóközpontokba vagy irodákba, amennyiben igazolni tudják, hogy tesztelték őket az azt megelőző 72 órában. A rendelkezést aggodalommal fogadta a lakosság, tartva attól, hogy a két napig tartó szigorú lezárások után újabb és jóval hosszabb bezártság várhat rájuk.

(MTI)

Címkék: koronavírus, Sanghaj, Kína