A hétvégi óraátállítás a vonatjáratok menetrendjét is befolyásolja

A hétvégi óraátállítás a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) hat járatát befolyásolja. Az érintett vonatok egyórás „késéssel” érkeznek majd meg a végállomásukra, valójában azonban ez az idő megfelel majd a menetrendben szereplő időnek – magyarázta Tomáš Kováč, a ZSSK szóvivője.

Vasárnap, március 25-én hajnalban áttérünk a téliről a nyári időszámításra. Ez azt jelenti, hogy közép-európai idő szerint hajnali 2 órakor az órák mutatóit a nyári időszámításnak megfelelően 3 órára kell állítani.

Az óraátállítás befolyásolja mindkét Zemplín gyorsvonatot, tehát azt, amelyik szombaton, 21.54-kor indul Homonnáról Pozsonyba, valamint azt is, amely 23.34-kor indul Pozsonyból, és a menetrend szerint vasárnap, 7.50-kor ér Homonnára. Mindkét vonat 60 perces „késéssel” fog befutni a végállomásra.

A nyári időszámításra való áttérés az EuroNight Slovakia járatait is érinti. A Homonnáról Prágába tartó 19.46-os vonat egyórás „késéssel” fog áthaladni a čadcai határátkelőn. Ellenkező irányban a Prágából 22.19-kor induló vonat szintén 60 perces „késéssel” fut be Kassára és mintegy 30 perces „késéssel” Homonnára.

Az óraátállítás a Metropol EN-járatot is befolyásolja. A Budapestről 20.25-kor induló nemzetközi gyorsvonat Szlovákia területén menetrend szerint halad át, Prágába azonban egyórás „késéssel” érkezik meg. Az ellenkező irányban a Prágából 23.57-kor induló Metropol mintegy 60 perces „keséssel” közlekedik Szlovákia területén.

Az órákat évente kétszer állítjuk át. Március végén az óramutatókat egy órával előrébb, október végén pedig egy órával hátrébb tekerjük. Szlovákiában 1979 óta van érvényben a téli és a nyári időszámítás váltakozása.

TASR