Hetven nap alatt kelt át az Antarktiszon egy katonanő (FOTÓ)

2023. január 31. - 18:14 | Tech

A brit hadsereg egy rehabilitációs egységében szolgáló Preet Chandi 70 nap alatt 1485 kilométert tett meg az Antarktiszon, a Polar Preetnek is nevezett extrém sportoló ezzel nemcsak a leghosszabb női, kísérő nélküli sarki expedíció világrekordját, hanem az összesített rekordot is megdöntötte.

Hetven nap alatt kelt át az Antarktiszon egy katonanő (FOTÓ)
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Korábban a nők között a leghosszabb kísérő nélküli antarktiszi expedíció rekordját 1381 kilométerrel a német Anja Blacha tartotta. De a Derbyből való 33 éves százados Henry Worsley 2015-ben felállított 1459,8 kilométeres antarktiszi rekordját is felülmúlta - emlékeztetett rá kedden a BBC News.

A Guinness Rekordok Könyve még egyik új rekordot sem erősítette meg.

Chandi elmondta: a tavalyi déli-sarki expedíciójánál jóval nagyobb megterhelést jelentett az idei. Nehezebbek voltak a körülmények, nem pihent egy napot sem közben, csak öt órákat aludt és 13-15 órát síelt naponta. Végül a szélsőséges időjárás miatt kénytelen volt befejezni az expedíciót, így nem sikerült teljesen átszelnie az Antarktiszt.

Fotó: Instagram

Mintegy 160 kilométer hiányzott még a céljához. Mint mondta: csalódott, hogy végül kifutott az időből, de mindent megtett, ami tőle telt.

Chandi arról is beszélt, hogy mivel ez volt élete legnehezebb vállalkozása, egyelőre csak a pihenéssel foglalkozik, és nem gondolt még rá, hogy újra nekivágjon az Antarktisznak.

A százados, aki egy buckinghamshire-i rehabilitációs egység fizioterapeutája, az első nő, aki kétszer is egyedül síelt a Déli-sarkra.

(MTI)

Címkék: Antarktisz