HEURÉKA!, avagy Nobel-díjasok a gútai művelődési központban

2018. június 8. - 12:39 | Régió

Remek hangulat, kiváló magaviseletű, felkészült diáksereg, elégedett zsűri, értékes nyeremények, ízletes torta – címszavakban így jellemezhetnénk az első alkalommal megrendezésre került HEURÉKA! elnevezésű tudománytörténeti vetélkedő általános iskolásoknak szánt változatát.

HEURÉKA!, avagy Nobel-díjasok a gútai művelődési központban
Fotók: Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont (További képekért kattints!)

A vetélkedőre múlt héten került sor a gútai művelődési központban. Első ízben a Nobel-díjas magyarok volt az a téma, melyből a versenyre jelentkező csapatoknak készülniük kellett. Bödők Zsigmond: Nobel-díjas magyarok c. könyve adta a téma gerincét, de további, magyar tudósokkal készült riportok, olvasmányok is a felkészülési anyagot gazdagították. A terjedelmes anyagmennyiség nem szegte a diákok kedvét: összesen 13 csapat jelentkezett a versenyre Búcsról, Szentpéterről, Udvardról, Érsekújvárból, illetve Szímőről, Ekecsről, Naszvadról, Vágsellyéről, valamint a három gútai magyar alapiskolán kívül Lakszakállasról és Komáromból.

A verseny védnökének és egyben a zsűri elnökének, Dr. Kiss László orvostörténésznek a himlő elleni védőoltás elterjedéséről szóló, lebilincselő előadásával indult a rendezvény. Decsi Katalin, intézményvezető köszöntő szavai után vette kezdetét a két fordulóból álló megmérettetés. Változatos, izgalmas feladatok követték egymást, melyek megoldása lexikális tudást, kreativitást, gyors észjárást és fejlett logikai készséget egyaránt igényelt a versenyző diákok részéről. A csapatok nagyszerűen vették az akadályokat, buzgón oldották a sokszor furfangos feladatokat.

Az első helyet szoros küzdelemben végül a szímei Jedlik Ányos Alapiskola csapata szerezte meg kerek 100 ponttal (csapattagok: Bombicz Ferenc, Illés Rebeka, Pupák Chiara, felkészítő pedagógusok Lóthi Blanka és Kaderábek Péter). Mindössze 4 ponttal maradt le az első helyről az ekecsi Arany János Alapiskola együttese, így 96 ponttal lettek másodikok (csapattagok: Rózsár Réka, Karika Alexandra, Vörös Boglárka , felkészítő pedagógus: Köles Roland). A megosztott harmadik helyet, egyaránt 89 ponttal a szentpéteri Kossányi József Alapiskola és Óvoda csapata - Beke Vivien, Keresztes Botond és Marikovecz Péter, felkészítő pedagógus: Kajan Anikó, valamint a gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont csapata - Árgyusi Franciska, Szántó Anna és Žibrita Rebeka, felkészítő pedagógus: Juhos Ramona érdemelték ki.

A Heuréka! vetélkedő nem csupán egy verseny a sok közül. Minden bizonnyal hiánypotló is a maga nemében. A tankönyvekből sajnálatos módon kimaradt történelmi tényekkel, a tanórákon időhiány miatt meg nem említett magyar tudósokkal, kutatókkal, feltalálókkal, utazókkal, felfedezőkkel mind-mind foglalkozik.


(para)