A heves esőzések miatt elárasztott barlangból mentettek ki két férfit

2019. július 29. - 16:33 | Külföld

A németországi Sváb-Alb középhegység egyik barlangjának mélyén rekedt két férfi a hétvégén a heves esőzések miatt, ám hétfőn mindkettőjüket sikerült kimenteni.

A barlangi vezető és ügyfele nagyjából 650 méterre hatolt be a baden-württembergi Falkenstein-barlangba, mielőtt az azon keresztülfolyó Elsach vize hirtelen megemelkedett, csapdába ejtve őket.

A mentőcsapatot vezető Michael Hottinger szerint négy búvárnak már vasárnap sikerült elérnie a két férfit. Jó egészségi állapotban találták őket, takarót és meleg élelmet adtak nekik, ám a kimentésüket nem tudták azonnal megkezdeni az erős sodrás miatt, ezért a műveletet hétfőre halasztották.

A férfiakat külön-külön hozták ki hétfőn a búvárok a barlangból. Mindkét férfi jól van, egyiküket azonban elővigyázatosságból kórházba szállították kivizsgálásra. Felszínre hozásukon összesen csaknem száz ember dolgozott.

Hottinger és más szakértők szerint a két férfi meggondolatlanul járt el, amikor bement a barlangba. Tudniuk kellett volna, hogy a rossz időjárási viszonyok és a heves esőzés miatt a vízszint megemelkedhet és könnyen csapdába eshetnek.

A Falkenstein-barlang népszerű úticél a Sváb-Alb középhegység területére érkező turisták körében.

A helyi turisztikai hivatal honlapja azonban arra figyelmeztet, hogy a Falkenstein egy "aktív vízibarlang", amelyből az Elsach folyó a szabadba torkollik, ezért "amikor nagy esők várhatók, nem lehetségesek a mély barlangi túrák", és az illetékes hatóságtól kapott engedély nélkül mindössze 20 méternyire szabad behatolni a barlang belsejébe vezető nélkül.


MTI