A heves esőzések miatt ismét megemelkedhet a folyók vízszintje

2023. november 3. - 18:20 | Régió

A pénteki heves esőzések miatt ismét megemelkedhet a folyók vízszintje. Egyes járásokban első- és másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a tartós esőzés miatt - tájékoztatott a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) a közösségi hálón. A meteorológiai előrejelzés szerint este, illetve éjszaka eláll az eső.

A heves esőzések miatt ismét megemelkedhet a folyók vízszintje
Illusztrációs felvétel (Pixabay)

„Egy délről érkező hidegfront halad át a térség fölött. Kelet-Szlovákiában is eső várható" - közölték a meteorológusok. A Kis-Kárpátokban és a Fehér-Kárpátokban is intenzív esőzés várható, óránként 5-9 milliméternyi eső eshet.

A legtöbb csapadék a hegység déli oldalán lesz. „Az előző esőzés után számos folyó medre (főleg Közép-Szlovákiában) jelentősen telítődött, ezért megemelkedhet a patakok vízszintje, és egyes mérőállomásokon akár az árvízvédelmi szintet is elérheti" - közölték a meteorológusok.

A tartós esőzések miatt elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Miavai, a Nagyszombati, a Bazini (Pezinok), az Aranyosmaróti (Zlaté Moravce), a Nagytapolcsányi (Topoľčany) járásban, a Középső-Vágmente (Stredné Považie) és a Felső-Nyitra egész területén, Turčianske Teplicen, a Garam (Hron), az Ipoly és a Sajó folyó térségében. A Privigyei (Prievidza) járásban másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

TASR

Címkék: időjárás, esőzés