Hiába állítja a tanú, hogy zsíros összeggel kenték meg az Általános Egészségbiztosító exfőnökét, leállították az eljárást

2023. május 17. - 11:36 | Belföld

Bizonyítékok hiányára hivatkozva az ügyész leállította Marcel Forai, az Általános Egészségbiztosító (VšZP) korábbi igazgatója elleni eljárást. 

Hiába állítja a tanú, hogy zsíros összeggel kenték meg az Általános Egészségbiztosító exfőnökét, leállították az eljárást
Fotó: TASR - archív

Korábban az Állattenyésztő-ügy (Dobytkár) egyik koronatanúja vallomásában említést tett egy attól független ügyről, az állami Általános Egészségbiztosító épületbérlését kísérő, több mint félmillió eurós csúszópénzről.

Az Általános Egészségbiztosító (VšZP) 2016 márciusában helyezte át székhelyét egy pozsony-ligetfalui magánépületbe, a bérlet gyanús hátterére akkor Ján Kuciak és Jana Čunderlíková, az Aktuality.sk újságírói hívták fel a figyelmet. Azt írták, hogy nemcsak a költöztetés költsége ébreszt kételyeket, de maga bérleti díj is, illetve az emberek az egész tranzakció hátteréből.

A biztosító akkor elárulta, hogy 10 évre 12 millió euróért bérli a Capital Park nevű társaság tulajdonába tartozó épületet. Az Aktuality.sk akkor korrupcióval gyanúsította meg Marcel Forait, a VšZP egykori igazgatóját.

A biztosító költöztetését a korábbi rendőrségi információk szerint 600 ezer eurós kenőpénz kísérte, és ezt az összeget éppen Forai kaphatta meg.

A rendőrségnek erről Ján Gajan ügyvéd tett említést a vallomásában. Ő Martin Kvietik és Norbert Bödör oligarchákhoz köthető Állattenyésztő-ügy egyik koronatanúja.

Forai panaszt tett a meggyanúsításával kapcsolatban, abban ugyanis logikai buktatókat fedezett fel. A lap legfrissebb információi szerint a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze márciusban helyt adott Forai panaszának, és leállította az ellene indított eljárást.

Az ügyész Gajan vallomását más bizonyítékokkal, dokumentumokkal és más tanúk vallomásaival is összevetette, majd megállapította, hogy a korrupció gyanúja nem olyan erős, hogy továbbra eljárást folytassanak a biztosító exigazgatója ellen.

Az ügyészség ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az épület bérbeadásával kapcsolatos korrupciós ügyben folytatódik a nyomozás. A nyomozónak további bizonyítékokat kell vizsgálnia a tények tisztázása érdekében.


(aktuality.sk)