Hiába az áprilisi megegyezés, az MKP Platformnak nem tetszett, ezért a Szövetségnek még mindig nincsenek jelöltjei a Dunaszerdahelyi járásban

2022. június 29. - 18:38 | Belföld

Habár májusban még arról beszélt Forró Krisztián, a Szövetség elnöke (MKP Platform), hogy június végéig meglesznek a megyei listák és az elnökjelöltek is, ma már biztos, hogy mindenhol ezt nem sikerül teljesíteni. Nagyszombat megyében biztosan nem lesz meg csütörtökig a lista és a megyeelnök-jelölt sem, mert a párt dunaszerdahelyi járási grémiuma csak szombaton fog ülésezni. Pedig áprilisban már született egy megegyezés a járási grémiumban, de ezt később az MKP platform megfúrta.

Hiába az áprilisi megegyezés, az MKP Platformnak nem tetszett, ezért a Szövetségnek még mindig nincsenek jelöltjei a Dunaszerdahelyi járásban
Az áprilisi kézfogás, amikor még úgy tűnt, megegyeztek (Fotó: Facebook)

Már a legtöbb párt megnevezte jelöltjeit a megyei választásra, és májusban még Forró Krisztián, a Szövetség elnöke is azt ígérte, hogy pártjának is meglesznek a jelöltjei június végéig, de most már biztosra vehető, hogy ezt a célt nem sikerül elérni. A Dunaszerdahelyi járásban biztosan nem lesz meg a Szövetség nyolc képviselőjelöltje – ennyi képviselő választható a járásból Nagyszombat megye önkormányzatába. Pedig itt látszólag már áprilisban megegyezés született.

A grémium, a párt paritásos testülete, amelyben 2-2-2 tagja van az MKP, a Híd és az Összefogás platformnak is, megegyezett abban, hogy a 8 képviselőjelölti helyet 5-1-2 (MKP-Híd-ÖF) arányban osztják el a három platform között.

Már csak a jelölteket kellett volna megnevezni, ám az azóta eltelt csaknem három hónapban nem történt előrelépés.

Az MKP Platform megfúrta a megállapodást

A Híd és az Összefogás platformok szerint az MKP Platform rúgta fel az áprilisi megállapodást.

„Mi precedensként, egész Dél-Szlovákiának példaként nagyon gyorsan, komolyabb viták nélkül megegyeztünk” – írta le a történteket a Paraméternek Balódi László, a Híd Platfom dunaszerdahelyi járási elnöke.

Szerinte nagyon jó légkörű, eredményes tárgyalások voltak, a grémium gyorsan megegezett a számokban és minden egyéb politikai kérdésben. „Eldőlt, hogy a járási szervezet elnöki posztját az MKP töltheti be, a megyei képviselőjelölteket pedig 5:1:2 arányban adja a három platform” – ismertette a megegyezés lényegét Balódi. Ezt azonban még a járási konferenciának is szentesítenie kellett volna, az pedig azóta sem ült össze, a konferencia szerveit sem választották meg.

Balódi László

„Ne csodálkozzunk a százalékokon”

Balódi szerint a késés nemcsak azért probléma, hogy nem tartják be az országos tanács határozatát.

„A jelölteknek meg kellene mutatniuk magukat, amire most van lehetőség, a többi párt jelöltjei már régen kampányolnak. Lehetőség lenne rá, annyi a falunap, hogy nem is lehet eljutni mindegyikre, de ha csendben vagyunk, akkor ne csodálkozzunk az alacsony százalékokon. Ki járjon a falunapokra, ha nincsenek jelöltjeink” – mondta Balódi.

A párt a legutolsó mérések szerint 2-4 százalékon állt, ügynökségtől függően.

Összefogás: mielőbb össze kell hívni a járási konferenciát

Pálinkás Éva, az Összefogás platform dunaszerdahelyi járási vezetője szerint is az MKP járási platformja miatt áll a folyamat.

„Úgy tudom, hogy a grémiumban született megegyezést az MKP járási platformja nem hagyta jóvá, azóta pedig nem történt előrelépés, nem volt tárgyalás” – mondta a Paraméternek Pálinkás Éva is.

Hétvégén talán lehet előrelépés, szombaton újra összeül a járási grémium. Pálinkás szerint azonban mielőbb össze kell hívni a járási konferenciát is, mert ez a nyári szabadságok és nyaralások miatt egyre nehezebb lesz. Tart attól is, hogy a grémiumban hiába születik újra megegyezés, ha azt az MKP Platform nem fogja elfogadni. Pedig a grémiumban az MKP Platformot a két befolyásos, régi politikus, Hájos Zoltán, Dunaszerdahely és Fenes Iván, Bős polgármestere képviseli.

Pálinkás Éva (Fotó: Paraméter)

Hájos szerint folyamatos az egyeztetés

Azt Hájos Zoltán sem cáfolta, hogy az áprilisi bejelentés ellenére máig nincs megegyezés, de szerinte a tárgyalások nem álltak le.

„Folyamatos az egyeztetés a három platform között, de előbb a járási szerveket kell létrehozni” – állítja Dunaszerdahely polgármestere, habár a két másik platform képviselője nem így látja.

Szerinte korai volt az áprilisi bejelentés, és a jelöltekről sem várható gyors megállapodás. „Most még nem a jelöltek személye a kérdés, hanem a járási szervek megválasztása és a járási konferencia összehívás a feladat” – mondta a Paraméternek Hájos.

Hájos Zoltán (Fotó: Paraméter)

„Az MKP csak kultúrházba fér be”

Az 5-1-2-es arányról nem akart nyilatkozni, nem árulta el, hogy ez most elfogadható-e az MKP Platformnak. Szavaiból azonban az derül ki, hogy platformtársai keveslik a nekik jutó 5 helyet.

„A megegyezés akkor elfogadható, ha mindenki rábólint” – válaszolta az arányra vonatkozó kérdésre Hájos.

Majd az MKP széles tagságára utalt. „Vannak olyan platformok, amelyiknek a tagsága egy kisebb teremben elfér, az MKP Platform bázisa ennél kicsit szélesebb, nekünk legalább egy kultúrház kell. A demokráciában szükséges a többség beleegyezése” – állítja Hájos.

A polgármester abban bízik, hogy szombaton közelebb kerülhetnek a megállapodáshoz, de azt nem tudta megmondani, hogy mikorra hívhatják össze a jelöltek kérdésében végső döntésre jogosult járási konferenciát.

Még a megyeelnökjelölt személye is kérdés

Az ismertebb pártok többsége már megnevezte megyeelnök-jelöltjeit, a Szövetség jelöltjének a jelenlegi OĽaNO-s megyeelnökkel, Jozef Viskupičcsal kell megmérkőznie, de egyelőre még a neve sem ismert. A grémium áprilisi döntése arról is szólt, hogy szeretnének saját, a dunaszerdahelyi járásban élő jelöltet indítani. Ehhez azonban meg kellene győzniük a galántai szervezetet, amely az MKP Platform országos elnökét, Nagyszombat megye jelenlegi alelnökét, Berényi Józsefet indítaná. Kérdés, hogy a dunaszerdahelyi járási MKP Platform akar-e ellenjelöltet állítani Berényinek a párton belül. Az azonban biztosnak látszik, hogy az Összefogás megtenné ezt.

A Paraméter információi szerint Mózes Szabolcsot, az Összefogás országos alelnökét indítanák a megyeelnöki posztért, de ehhez Berényi Józsefet ki kell ütnie a jelölti pozícióból.

A megyeelnök személyéről a párt tíztagú megyei tanácsa dönt, ebben a testületben az MKP és a két kisebb platform 50-50 százalékos arányban képviselteti magát.

A megyei jelölésekről megkérdezzük Forró Krisztián pártelnököt is, amint elérjük, bővítjük a cikket.

Lajos P. János