Hiába az árplafon, bizonyos háztartások így is rémisztő fűtésszámlákat kaptak

2023. január 16. - 15:27 | Belföld

Noha az állam tavaly év végén árplafont vezetett be az energiaárakat illetően, egyes háztartások rémisztő fűtésszámlákat kaptak az előleg befizetésére. A tavalyihoz képest akár 100 százalékos emelkedést is regisztráltak, ugyanis egyes szolgáltatók még nem vették figyelembe a kormányzati intézkedéseket.

Hiába az árplafon, bizonyos háztartások így is rémisztő fűtésszámlákat kaptak
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Egy pöstyéni férfi például a TV Novinynek elmondta, hogy míg az előző évre 150 eurót fizettek a fűtésért, idén ez már 330 euró, ami több mint 100 százalékos emelkedés. A hőszolgáltató közölte, hogy a kormány támogatása nélkül nem tud alacsonyabb árakat adni, de amint megérkezik a dotáció, az előlegfizetéseket a 2022-es szintre csökkentik.

A szakértők szerint mindezek mögött az állhat, hogy a kormány későn vezette be az árplafont. Radovan Potočár elemző szerint az intézkedésekkel közvetlenül a tavalyi év végén hozakodtak elő, számos hőszolgáltatónak pedig nem volt ideje adaptálni az IT-rendszerét, nem volt ideje olyan számlákat kiállítani, amelyek már figyelembe veszik a kormányrendeletet.

Az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) felhívta rá a figyelmet, hogy az előleg mértéke a hőszolgáltató és a fogyasztó megállapodásától függ. Radoslav Igaz, az ÚRSO szóvivője szerint a lakóházak részére szolgáltatott hő árának számlázása során a hőtermelők és -szolgáltatók kötelesek a hatályos kormányrendelet szerint eljárni, és nem alkalmazni velük szemben az ÚRSO által elfogadott, január 1-től életbe lépett hőárakat.


(tvnoviny.sk)