Hiába az éjszakai munkáért járó béremelés – egyesek mégsem kaphatják meg

2017. december 3. - 09:12 | Belföld

Robert Fico miniszterelnök már egy ideje ígérgeti, hogy a jövő évtől változnak a munkabérek a hétvégi és az éjszakai munkát illetően.

A javaslat szerint a hétvégi munkáért járó béreket 100, míg az éjszakaiért 50 százalékkal emelnék meg. Ez ellen azonban több munkáltató is kifejtette nemtetszését. A szombati gyűlésen ezért Ján Richter munkaügyi miniszterrel megegyeztek, hogy egyes esetekben kivételt képezhetnek.

Az utóbbi időben a pékségek tiltakoztak leginkább a bérek növelése ellen – az új javaslat miatt ugyanis évente 18 millió euróval nőttek volna a dolgozókat érintő kiadásaik. A munkáltatók főként azzal érveltek, hogy a munkások legtöbbször éjszaka dolgoznak, és ezt nem lehet korlátozni.

Ezeket a mentségeket a legfelsőbb kormánykörökben is elismerték. "A számokkal próbáltunk meggyőzést nyerni, hogy az így előterjesztett törvény egyes vállalatok számára fatális következményekkel járhat, ami a pénzügyi kiadásokat érinti. Örülünk, hogy a miniszterelnök úr biztosított bennünket arról, hogy van elég időnk megoldást találni" - mondta Roman Karlubík, a munkáltatói szövetség képviselője.

A Munkáltatók Országos Uniója szerint egyes vállalatoknál nulla lesz a járulékok összege, míg más cégek esetében akár több százalékos is lehet. Az üzemek bezárása ugyan nem fenyeget, attól azonban tartanak, hogy csökkenteni kell majd az alkalmazottak számát.

A Szlovákiai Pékek Tanácsa például abban látta a megoldást, hogy a javasolt emelésekből engedjék el a járulékok fizetését. Richter azonban ezt elutasította. "Lehetséges kompromisszumot keresünk azoknak a vállalatoknak az esetében, amelyekben csak éjszaka dolgoznak az emberek" - jelentette ki Richter.

Milyen béremelések várhatók?

- éjszakai munka: a minimálbér jelenlegi 20 százalékának 50 százalékra emelése

- ünnepnapi munka: az átlagfizetés 50 százalékának 100 százalékra emelése

- hétvégi munka: a minimális órabér 100 százalékos emelése

- a munkába való utazás: 135 euróról 200 euróra

- költözés a munka miatt: maximálisan 4000 euróig

Cas.sk/para