Hiába javul a kórházi helyzet, az omikron miatt továbbra sem végeznek tervezett műtéteket

2022. január 16. - 09:31 | Belföld

Hetek óta csökken a kórházban ápolt koronavírusosok száma, mostanra alig vannak 1800-an, ami szinte csak a fele a delta hullám csúcsának (több mint 3500 páciens). Szakemberek szerint viszont napok kérdése, hogy beüssön az omikron variáns által uralt hullám.

Hiába javul a kórházi helyzet, az omikron miatt továbbra sem végeznek tervezett műtéteket
Illusztráció
Korábban:

„Az omikront nem lehet megállítani” – PODCAST

Omikronra várva

A Markíza riportban számolt be arról, hogy ugyan az omikron variáns többnyire enyhébb lefolyású betegséget okoz, és kevesebben kerülnek kórházba, ugyanakkor az ezzel kapcsolatos adatok olyan országokból származnak, ahol az átoltottság jóval magasabb, mint a szlovákiai, éppen ezért a hazai szakemberek óvatosabbak.

Számolnak vele, hogy hamarosan ismét nagyobb nomás alá kerülhetnek a kórházak, a tervezett műtéteket emiatt továbbra sem végzik el - immár november óta. Az egészségügyi minisztérium megerősítette, hogy a Vladimír Lengvarský által kiadott határozat továbbra is érvényben van, leginkább a járvány várható újabb hulláma miatt.

A pozsonyi egyetemi kórházakban összesen 154 koronavírusos pácienst ápolnak, közülük 13-an szorulnak mesterséges lélegeztetésre, 19-en pedig magas nyomású (high-flow) oxigénterápiára. Néhány hete, a csúcson ezek a számok még a mostaniak dupláját tették ki, 320 pácienssel, 19 lélegeztetettel, 38 high-flow-val.

Jelentősen javult a helyzet az Agel hálózat 12 kórházában, ugyanakkor ezekben sem végezhetnek tervezett műtéteket, csak olyanokat, melyek élkül rosszabbodna a páciens állapota. Martina Pavliková szóvivő közölte, hogy emellett egynapos ellátást igénylő beavatkozásokat kisebb mértékben végeznek.

Elárulta azt is, hogy a szakolcai kórházukban már találkoztak az omikron variánssal két letesztelt személy esetében is, ugyanakkor egyiküknek sem volt szüksége kórházi ellátásra.

Korábban:

A lockdown már nem segít, új intézkedések kellenek Szlovákiában is – Új korszakot nyit a járványban az omikron!

(Markíza)