Hiába a kormányfői felszólítás, Gyimesi nem akarja visszavonni a szimbólumokat tiltó javaslatát

2022. május 31. - 11:56 | Belföld

Gyimesi György, az (OĽaNO) parlamenti képviselője nem vonja vissza a törvénymódosító javaslatát, amely megtiltaná a különféle nemi identitású és szexuális orientációjú csoportok szimbólumainak kifüggesztését.

Hiába a kormányfői felszólítás, Gyimesi nem akarja visszavonni a szimbólumokat tiltó javaslatát
Fotó: Paraméter - archív

A képviselő ezt a TASR hírügynökségnek megerősítette, miután Eduard Heger kormányfő felszólította, hogy vonja vissza a javaslatot. "Tiszteletben tartom a miniszterelnököt, a véleményét, akárcsak az értékrendjét, de nem vonom vissza a törvényt" - mondta Gyimesi a TASR-nek.

„Úgy vélem, ez a javaslat csak elmélyíti a társadalom megosztottságát, amire semmi szükségünk. Éppen az ellenkező irányba kell haladnunk, az érzékeny társadalmi témákról higgadtan és tisztelettel kell beszélnünk” – jelentette ki hétfőn a brüsszeli EU-csúcsra tartó kormányfő a repülőgép fedélzetén.

Heger szerint a törvénytervezet beterjesztésével Gyimesi megszegte a kormánykoalícióban lefektetett szabályokat. „A javaslatot a koalíciós tanács jóváhagyása nélkül terjesztette elő, ha jól tudom, az OĽaNO-frakció sem adta hozzá a beleegyezését” – hangsúlyozta a kormányfő. Azt nem kívánta kommentálni, hogy Igor Matovič, az OĽaNO elnöke helyeslően nyilatkozott Gyimesi tervezetéről.

Gyimesi Tomáš Taraba (frakció nélkül) képviselővel közösen terjesztette be az állami szimbólumok használatáról szóló törvény módosítását. Azt akarják elérni, hogy állami intézményekre, beleértve az emberi jogi biztos hivatalát is, tilos legyen kifüggeszteni olyan szimbólumot, amely bármilyen szexuális orientációjú közösség ideológiáját propagálja.


(TASR)