Hiába mondta ki a bíróság, hogy alkotmányellenes volt az állami karantén, még mindig próbálják behajtani a költségeket az érintetteken

2021. december 14. - 13:22 | Belföld

Bár az alkotmánybíróság múlt héten kimondta, hogy alkotmányellenes volt az államilag elrendelt tavalyi karantén, az állam továbbra is próbálja behajtani a karanténnal kapcsolatos költségeket az érintettektől.

Hiába mondta ki a bíróság, hogy alkotmányellenes volt az állami karantén, még mindig próbálják behajtani a költségeket az érintetteken
Fotó: Paraméter - archív

Az ügy kivizsgálását korábban Mária Patakyová ombudsman kezdeményezte: azt kérte, hogy az Alkotmánybíróság mérje fel a járvány idején az egyes jogokba történő beavatkozások alkotmányosságát. Az Alkotmánybíróság igazat adott Patakyovának azzal kapcsolatban, hogy az állami karantén az egyes szállodákban, létesítményekben – ahova a külföldről hazaérkező személyeknek kötelezően izolációba kellett vonulniuk – megsértette a személyi szabadsághoz fűződő jogot.

Egyúttal leszögezték, az érintettek kártérítésre nem jogosultak, az állami karantén idején ugyanis az Alkotmánybíróság még nem mondta ki, hogy az intézkedés alkotmányellenes.

A SME napilap beszámolt egy konkrét esetről. Az illető tavaly tavasszal tért haza Németországból. Állami karanténba került, nem önszántából. Pár héttel később 91 eurós számla érkezett a címére, de úgy döntött, nem fizeti be.

„Azért döntöttem így, mert úgy tűnt, az állami karantén nincs összhangban a jogrenddel” – mondta a lapnak Slavomíra Henčeková jogász, az SaS képviselője, Ján Benčík asszisztense.

Nem akart pereskedni az állammal, de úgy gondolta, ha az ügy idővel bíróságra kerül, kiderül, hogy az intézkedés nem volt rendben.

„Nem lehet olyasvalamit behajtani, aminek nincs jogi alapja” – szögezte le Henčeková. A következő hónapokban ismét megkapta a fizetési felszólítást, legutóbb pár nappal ezelőtt.

Korántsem ő viszont az egyetlen, aki nem fizette be az állami karantén költségeit, a lap szerint az állami karantént abszolválók megközelítőleg negyede nem fizette be az összeget a 17 ezer emberből. Egészen pontosan 4429 személyről van szó, a befizetetlen összeg pedig 425 ezer euró.

A fizetési felszólításban azt írják, amennyiben nem térítik meg a költségeket, az behajtható. Az Alkotmánybíróság múlt heti döntése után azonban kérdéses, hogy mi lesz a felszólítások sorsa.

„Ezeket az eseteket egyelőre bíróságon kívül intézzük” – közölte a belügyminisztérium, amely kilenc kérvényt kapott a költségek eltörlésére. Ezek elsősorban a rosszabb anyagi helyzetben élő családoktól érkeztek, a belügyminisztérium pedig felajánlotta a részletfizetés lehetőségét.

Arra a kérdésre, hogy továbbra is követelik-e az emberektől a karanténköltségek megtérítését, a tárca azt felelte, hogy továbbra is a törvény szerint járnak el.

Az Alkotmánybíróság egyelőre nem tette közzé a teljes indoklást, a sajtónyilatkozat alapján azonban a számlák nem számítanak alkotmányellenesnek. Azzal érvelnek, hogy valós kiadásokról van szó, például az étkezési költségről.


(sme.sk)