Hiába pöffeszkednek Ficoék, nem tudják kierőszakolni a rendkívüli ülést

2020. október 6. - 14:18 | Belföld

Nagy valószínűséggel nem lesz szerdán rendkívüli ülés a parlamentben.

Hiába pöffeszkednek Ficoék, nem tudják kierőszakolni a rendkívüli ülést
Fotó: TASR - illusztráció

A rendkívüli ülést az ellenzéki Smer-SD kezdeményezte, ám a koalíciós képviselők szerint annak összehívása jelenleg indokolatlan.

A Smer-SD célja, hogy a rendkívüli üléssel konkrét válságkezelési tervet kényszerítsen ki a kormánytól. Az ellenzéki párt szerint a minisztereknek azonnali hatállyal ismertetniük kéne, milyen törvénymódosításokat és intézkedéseket terveznek a közfinanszírozással kapcsolatban, hogy ellensúlyozzák a járvány okozta negatív gazdasági történéseket.

Ahhoz viszont, hogy a parlament rendkívüli ülést tartson, annak kezdetén jóvá kell hagyni annak programját.

A kormánypárti SaS frakcióvezetője azt közölte a TASR hírügynökséggel, hogy a koalíciós képviselők valószínűleg nem támogatják majd a rendkívüli ülés programját. Ha pedig szerdán (október 7.) sorra kerülő rendkívüli ülés kezdetekor annak programja nem kerül jóváhagyásra, az ülés vita nélkül ér véget.

A kormánypárti Za ľudí frakcióvezetője, Jana Žitňanská sem tartja valószínűnek, hogy pártjának képviselői támogatnák jóváhagynák a Smer-SD által javasolt programot.

Az OĽANO képviselői frakciójának vezetője, Michal Šipoš pedig azt hangsúlyozza, hogy az ellenzéki képviselőknek jogukban áll interpellálni a minisztereket és a kormányfőt, valamint kérdést feltenni nekik a parlamenti kérdések órájában - ehhez pedig nincs szükség rendkívüli ülés összehívására.

(TASR/parameter)