Hiába a remek eredmények, ennél is többre vágynak a somorjai vívók (VIDEÓ)

2021. június 18. - 19:43 | Sport

A Somorjai Vívóklub öt tehetsége tavasszal kijutott a kadét és junior vívók világbajnokságára, Egyiptomba. A somorjai klub versenyzői színvonalas mérkőzéseket vívtak, és csak hajszál híján, vagy épp a balszerencse miatt maradtak alul.

Hiába a remek eredmények, ennél is többre vágynak a somorjai vívók (VIDEÓ)
Fotó: Facebook

A szlovák vívóválogatott hattagú csapattal vett részt a világbajnokságon, közülük öten a somorjai vívóklub növendékei. Sármány Zoltán, Leo Kuchta, Fazekas Árpád, György Bendegúz és Pirk Ákos a koronavírus-járvány okozta kényszerszünet után először vettek részt nemzetközi ifjúsági versenyen, amelyen kiválóan helyt álltak.

A legjobb eredményt Fazekas Árpád érte el, aki a kadétok egyéni versenyében a 10. helyen végzett.

„Ha a végén kicsit jobban koncentráltam volna, akár a legjobb nyolc közé jutás is sikerülhetett volna, az ellenfelem viszont nyugodtabb és megfontoltabb volt nálam”

– mesélte Árpád, majd hozzátette, nagyon hiányozott már neki a versenyzés, a tavalyi világbajnokságot ugyanis a járványhelyzet miatt törölték.

Sármány Zoltán a junior kategóriában indult, a legjobb 64 közé jutott, a legjobb 32-be jutásért egy francia vívótól kapott ki.

„Csapatban 13. helyen végeztünk, ami ugyancsak jó eredmény. Bár közel voltunk ahhoz, hogy a legjobb nyolcba kerüljünk, de a chilei vívókkal szemben, nagyon kicsi különbséggel, alul maradtunk” – mondta Zoltán.

György Bendegúz szintén a legjobb 32-be jutás előtt esett ki egy nehéz csoportból, a tavalyi ranglistavezetővel és az Európa-bajnokság bronzérmesével szemben maradt alul.

„Ez a két vereség rányomta a bélyegét a későbbi szereplésemre, így a 32-be jutásért egy nehezebb ellenfelet kaptam és ott búcsúztam“

– mondta, majd megjegyeze, ezen a mérkőzésen is vezetett 8-7-re, de koreai ellenfele végül elhúzott. Bendegúz azonban kiemelte, összességében véve több a pozitív érzése a szereplésével kapcsolatban.

„Úgy gondolom, hogy lehetett volna jobb is a szereplésem, a csoportkörökből egy győzelemmel estem ki. Többre számítottam, de ebből tanulni lehet és lesz még lehetőségem bizonyítani“

– mondta Pirk Ákos, aki élete első junior világbajnokságán vett részt.

A somorjai vívók edzője, Nagy József kiemelte, nagyon sok munka van abban, hogy a növendékek egyáltalán kijuthassanak egy ilyen rangos versenyre.

„Annak a munkának, amit ők belefektettek az elmúlt 7-8 évben, a gyümölcse 2018-ban kezdett érni, amikor a kadét korosztályba kerültek. Ekkor kezdtek el járni a legrangosabb évi versenyekre“

– kezdte az edző, és egyúttal kiemelte, a növendékek közül többen is kiemelkedő eredményeket értek el már az első komolyabb megmérettetéseiken.

A somorjai vívóklubot Forgács Oszkár alapította. „A 90-es évek legjobb utánpótlásklubjának építette ki, tehát neki köszönhetően vagyunk ott, ahol tartjunk magunkat jelenleg is. A létszám stabil, 60-70 aktív tagunk van. Több egykori vívónk visszatért edzőként, ezáltal tudjuk tartani a standard létszámot“ – nyilatkozta Nagy József, hozzátéve, elégedettek, hiszen az eredmények tekintetében sokkal előrébb vannak, mint a hasonló kis országok.


(fl,tt)