Hiába tálalt ki Kaliňák állítólagos korrupciós mutyijairól, a NAKA lesöpörte az ügyet az asztaláról

Vasiľ Špirko speciális ügyész tavaly márciusban jelentette be, hogy feljelenti Kaliňákot és több magas rangú rendőrtisztet szabotázs miatt.

Hiába tálalt ki Kaliňák állítólagos korrupciós mutyijairól, a NAKA lesöpörte az ügyet az asztaláról
Vasiľ Špirko

Mint ismert, a speciális ügyész azt állította, hogy Robert Kaliňák (Smer-SD) akkori belügyminiszter és Ján Počiatek volt pénzügyminiszter több százezer eurós kenőpénzeket fogadtak el provízióként hálózati komponensek és technológiák közbeszerzési pályázatánál. Špirko felügyelte ezt a beszerzést, de később vádat emeltek ellene, szerinte azért, mert leleplezhette volna a piszkos ügyeket. A speciális ügyész szerint Kaliňák célja az volt, hogy lejárassa őt.

„18 év után eljutottam arra a felismerésre, hogy ez az állam már nem tudja garantálni a biztonságomat” - húzta alá Špirko.

A speciális ügyész Kaliňákon kívül feljelentést tett Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány, a NAKA igazgatója, Peter Hraško és a NAKA korrupcióellenes egységének vezetője Robert Krajmer ellen szabotázs miatt.

Kaliňák elutasította Špirko vádjait és hangsúlyozta: nem próbálta meg lejáratni Špirkót, és nem ő tett feljelentést ellene. Szerinte az ügyész szoros kapcsolatban áll az OĽaNO és az SaS vezetőivel.

Nem sokkal ezután, 2018 áprilisában Špirko ellen fegyelmi eljárást indítottak, a fegyelmi bizottság pénzbeli büntetést javasolt neki, amiért március 9-én nyilvánosan kijelentette, feljelentést tesz Robert Kaliňák korábbi belügyminiszter, az akkori országos rendőrkapitány és a NAKA igazgatója ellen

A rendőrség tájékoztatása szerint azonban a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nem foglalkozik tovább a feljelentéssel, szerintük ugyanis az üggyel kapcsolatban nem indokolt a büntetőeljárás indítása.


(DenníkN)