Hiába tálalt ki Kaliňák állítólagos korrupciós mutyijairól, a NAKA lesöpörte az ügyet az asztaláról

2019. november 7. - 14:54 | Belföld

Vasiľ Špirko speciális ügyész tavaly márciusban jelentette be, hogy feljelenti Kaliňákot és több magas rangú rendőrtisztet szabotázs miatt.

Hiába tálalt ki Kaliňák állítólagos korrupciós mutyijairól, a NAKA lesöpörte az ügyet az asztaláról
Vasiľ Špirko

Mint ismert, a speciális ügyész azt állította, hogy Robert Kaliňák (Smer-SD) akkori belügyminiszter és Ján Počiatek volt pénzügyminiszter több százezer eurós kenőpénzeket fogadtak el provízióként hálózati komponensek és technológiák közbeszerzési pályázatánál. Špirko felügyelte ezt a beszerzést, de később vádat emeltek ellene, szerinte azért, mert leleplezhette volna a piszkos ügyeket. A speciális ügyész szerint Kaliňák célja az volt, hogy lejárassa őt.

„18 év után eljutottam arra a felismerésre, hogy ez az állam már nem tudja garantálni a biztonságomat” - húzta alá Špirko.

A speciális ügyész Kaliňákon kívül feljelentést tett Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány, a NAKA igazgatója, Peter Hraško és a NAKA korrupcióellenes egységének vezetője Robert Krajmer ellen szabotázs miatt.

Kaliňák elutasította Špirko vádjait és hangsúlyozta: nem próbálta meg lejáratni Špirkót, és nem ő tett feljelentést ellene. Szerinte az ügyész szoros kapcsolatban áll az OĽaNO és az SaS vezetőivel.

Nem sokkal ezután, 2018 áprilisában Špirko ellen fegyelmi eljárást indítottak, a fegyelmi bizottság pénzbeli büntetést javasolt neki, amiért március 9-én nyilvánosan kijelentette, feljelentést tesz Robert Kaliňák korábbi belügyminiszter, az akkori országos rendőrkapitány és a NAKA igazgatója ellen

A rendőrség tájékoztatása szerint azonban a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nem foglalkozik tovább a feljelentéssel, szerintük ugyanis az üggyel kapcsolatban nem indokolt a büntetőeljárás indítása.


(DenníkN)