Hiába tiltja az EU, Lengyelország nem hagy fel a szénbányászattal a cseh határnál

2021. május 22. - 08:18 | Külföld

Lengyelország nem fog felhagyni a felszíni szénbányászattal az ország délnyugati részében, a cseh-német határ közvetlen közelében, az Európai Unió Bíróságának erre vonatkozó pénteki tiltó határozata ellenére sem - közölte a lengyel kormányfő.

Hiába tiltja az EU, Lengyelország nem hagy fel a szénbányászattal a cseh határnál
A turówi szénbánya (Forrás: Wikimedia Commons)

"Lengyel otthonok, iskolák, kórházak és vállalatok működése függ a Turów bánya stabil működésétől (...), polgáraink normális élete múlik rajta" - fogalmazott közleményében Mateusz Morawiecki miniszterelnök. Morawiecki szerint az Európai Bíróság határozata a Turów lignitbánya azonnali leállításáról "aránytalan, precedens nélküli és sérti az uniós alapelveket".

A bánya ügyében Csehország fordult márciusban az uniós bírósághoz, miután Lengyelország 2026-ig meghosszabbította a bánya működési engedélyét anélkül, hogy felmérték volna a környezeti hatásokat. Az engedélyt aztán áprilisban még tovább - 2044-ig - meghosszabbították.

Csehország attól tart, hogy a bánya működtetése kimerítheti a régió víztartalékait, illetve növelheti a zajterhelést és a légszennyezést. Az ügy végleges eldöntéséig a csehek azt kérték az Európai Bíróságtól, hogy rendelje el a bánya működésének átmeneti felfüggesztését. Rosario Silva de Lapuerta, a bíróság alelnöke közölte: a testület úgy ítélte meg, hogy megalapozott a cseh fél panasza, és a lengyel oldalon folytatott lignitbányászat nagy valószínűséggel csökkenti a csehországi talajvízszintet.

Wojciech Dabrowski, a Turów bánya tulajdonosának, a PGE energiavállalatnak a vezérigazgatója szerint viszont a lignitbányászat leállítása destabilizálná a lengyel és az európai energiaellátási rendszereket, és a felfüggesztés végső soron a létesítmény végleges bezárását vonná majd maga után. A régióban élő több tízezer ember veszítené el a megélhetését - tette hozzá.

Dabrowski közleményében arra is kitért, hogy a bíróság figyelmen kívül hagyta azt a tényt, hogy a határ túloldalán, német és cseh területen kilenc másik lignitbánya működik, és ezekkel kapcsolatban nem merülnek fel hasonló aggályok.

(MTI)