Hiába a vádemelés, Kuffáék indulnak a választásokon, Taraba lincselést emleget

2023. július 28. - 11:19 | Belföld

Filip és Štefan Kuffa frakció nélküli képviselők annak ellenére elindulnak a szeptemberi választáson az SNS listáján, hogy vádat emeltek ellenük és a bíróság szeptember végére tűzte ki a tárgyalást – jelentette ki a TASR-nek Tomáš Taraba, a Život-NS párt volt elnöke

Hiába a vádemelés, Kuffáék indulnak a választásokon, Taraba lincselést emleget
Štefan Kuffa (Fotó: TASR)

A vádemelést politikai lincselésnek tartja. Hozzátette, a Život-NS valamennyi tagja, aki az SNS listáján indul, lemondott a párttagságáról. Ezzel azt akarják megelőzni, hogy megkérdőjelezhető legyen az SNS választási eredménye, illetve hogy a törvény megkerülésével vádolhassák őket.

Kuffáék ellen veszélyes fenyegetés miatt emeltek vádat, Taraba szerint klasszikus politikai kriminalizációról van szó. Rámutatott, hogy a tárgyalás röviddel a szeptemberi választás előtt lesz, és feltételezi, hogy a bíróság, mint megalapozatlant, lesöpri a vádat az asztalról.

A Život-NS-beli párttagságukról való lemondás kapcsán Taraba elmondta, ezzel az SNS választási eredményének megkérdőjelezését akarják megelőzni, ugyanis a két párt nem koalícióban indul, hanem az SNS más pártok tagjait vette fel a listájára. „Olyan döntést hoztunk, hogy senki se magyarázhassa úgy a helyzetet, hogy megkerültük a választási koalícióról szóló törvényt” – mondta Taraba. Ezért lemondott a pártelnöki funkcióról, azt most Tibor Pénzeš tölti be.

A két párt összeolvadására vonatkozó kérdésre azt válaszolta, a választás után kiértékelik a helyzetet, és kidolgozzák az együttműködés további formáját.


(TASR)