Hiába változott meg az ivóvíz színe és szaga Szencen és környékén, szakértők szerint nem veszélyes

A zavaros, megváltozott színű és szagú ivóvíz, amely Szenc egy részében, illetve Bernolákovo, Ivanka pri Dunaji, lovenský Grob, Chorvátsky Grob és Magyarbél (Veľký Biel) községekben okozott problémát, nem veszélyes az egészségre – közölte a pozsonyi Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚZV) laboratóriumi eredményekre hivatkozva,

Hiába változott meg az ivóvíz színe és szaga Szencen és környékén, szakértők szerint nem veszélyes
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

„Az ivóvíz szenzorikus minősége átmeneti romlást mutatott, és bár nem felelt meg az ivóvízre vonatkozó, törvény által előírt minőségi követelményeknek, használat/fogyasztás esetén sem veszélyeztette a fogyasztók egészségét” - tájékoztatott Katarína Nosálová, a RÚZV szóvivője. Hozzátette: az augusztus 6. és 9. közötti rendkívüli mintavételek alapján elvégzett tesztek eredményei is megfelelőek voltak.

Július végén és augusztus elején váratlanul zavarossá vált a csapvíz Szenc egyes városrészeiben, valamint a környező községekben. A lakosok közül néhányan a közösségi oldalon fejezték ki aggodalmukat, és kétségbe vonták a zavaros víz fogyaszthatóságát.

Alexandra Maszayová, a Pozsonyi Vízügyi Társaság (BVS) szóvivője elmondta:

július 30-án a térségben vízvezetékcserére került sor. Egy hiba következtében a csővezetékek belső faláról a vízáramba kerültek a lerakódott ásványi anyagok, főleg mangán és vas, ez okozta a víz zavarosságát.

Miután felfedezték a hibát, a BVS munkatársai többször átöblítették a vízvezetékeket. A BVS a honlapján és a hangosbemondókon keresztül is tájékoztatta a lakosokat, hogy a zavarossá vált ivóvíz nem káros az egészségre. Egyben felszólították őket, hogy ha továbbra is probléma lesz az ivóvízzel, azt jelezzék a BVS diszpécserének a 0800 121 333-as számon.


(TASR)