Hiába van ordító igény zöldségre és gyümölcsre Szlovákiában, a gazdák azt nyomják, amiben a pénzt látják

2022. április 27. - 16:20 | Belföld

Az ukrajnai háború miatt változik a szlovákiai mezőgazdászok prioritása is, akik nem állnak át az egyre jobban kívánt zöldség- és gyümölcsterjesztésre, helyette inkább napraforgót termesztenek – írja a DenníkE.

Hiába van ordító igény zöldségre és gyümölcsre Szlovákiában, a gazdák azt nyomják, amiben a pénzt látják
Fotó: TASR

Szlovákiában a mezőgazdászok előszeretettel termesztettek repcét annak széleskörű felhasználási lehetőségei miatt. Idén más olajos magvak vetésére, a napraforgóra álltak át, így jelentősen kevesebb kukoricamag került a földbe.

Mindez az ukrajnai háború számlájára írható, ami elodázhatja azt, hogy a hazai mezőgazdászok átálljanak az olyan zöldségek és gyümölcsök termesztésére, amiből hiány van Szlovákiában. A gazdák azért részesítik előnyben a napraforgót az olyan terménnyel szemben, mint a kukorica, mert azt nem kell szárítani, így spórolnak az egyre dráguló gázvásárláson. A háború miatt minden élelmiszer ára növekszik, de leginkább a napraforgóolajé, Ukrajna ugyanis a globális napraforgóolaj-export 47 százalékát teszi ki. Szlovákia keleti szomszédja egy élelmiszerben sem olyan erős, mint a napraforgóban.

A gazdák így egyértelműen annak a növénynek a termesztésére állnak rá, amivel a legtöbbet kereshetik. Az ukrajnai háború miatt a napraforgóban ez a potenciál megvan.

Az ukrajnai incidens egyelőre csak a tavaszi veteményezés végére volt hatással, a következő szezonban viszont már befolyásolni fogja az őszi vetést is, amely a búza- és repcetermést is megalapozza.


(DenníkE)