Hiába vitték fel az ebédjegyek értékét, annyival drágult a kaja, hogy a dolgozók így is ráfizetnek

2022. május 12. - 14:04 | Belföld

A kormány májustól növelte az ebédjegyek értékét, csakhogy az éttermeknek is jelentősen nőttek a kiadásai, legyen szó a nyersanyagról, az energiáról vagy az áruszállításról. Ez az ebédmenük drágulásához vezetett, így az állam által nyújtott támogatás továbbra sem elégséges – írja a HN.

Hiába vitték fel az ebédjegyek értékét, annyival drágult a kaja, hogy a dolgozók így is ráfizetnek
Illusztráció (Fotó: TASR)

Mivel jelentősen nőttek az éttermek kiadásai, azok kénytelenek voltak emelni az egyes menük, fogások árán. Csakhogy a kormány sem volt tétlen, 3,83-ról 4,5 euróra emelte az ebédjegyek minimális értékét, míg a maximálisat 5,1-ről 6-ra. Ezt az értéket a munkaügyi minisztérium határozza meg, és akkor folyamodik ehhez, amikor legalább 5 százalékos különbséget észlel az árak között. A tárca szerint 2019 februárjához képest 2021 decemberében 17,5 százalékos áremelkedést jegyeztek fel.

A kormánynak már két évvel ezelőtt változtatnia kellett volna az ebédjegyek értékén, akkor viszont a járvány miatt befagyasztotta azokat. Az alkalmazottak így majdnem három éven keresztül többet fizettek az ételért a saját zsebükből.

Miriam Filová, a Munkáltatói szakszervezetek országos szövetségének szóvivője szerint az ebédjegyek értékének növelése csak részben segít az alkalmazottakon, ugyanis az nem elég egy minőségi éttermi menü fedezésére. Mint mondja az ebédmenük átlagosan több mint 20 százalékkal lettek drágábbak, így már 8-10 euróhoz közelítenek. Szerinte a kormánynak reagálnia kellene az árak ugrásszerű növekedésére, és még idén újabb emelést kellene eszközölnie.

A minimális értékű ebédjegy 20 munkanapra összesen 90 eurónak felel meg. Ha az alkalmazott minden nap 6 eurós ebédet eszik, akkor a hónap utolsó hetét a saját zsebéből kell állnia.

A drágulás viszont az éttermeket is sújtja, a Gastrorok 2020 nevű felmérés szerint például a 9 százalékuk nem élte túl a járvány első hullámát. Most már fokozatosan térnek vissza a vendégek, de a jelenlegi forgalmat összehasonlítani sem lehet a járvány előttivel.


(hnonline.sk)