Hiába voltak rendben az iratai, teszt nélkül nem engedték be az országba a szlovák kamionost Horvátjárfalunál

2021. április 12. - 09:17 | Régió

Két intézkedés is érvényben van, amelyek viszont ütik egymást. Úgy tűnik ismét, hogy a jobb kéz nem tudja, mit csinál a bal...

Hiába voltak rendben az iratai, teszt nélkül nem engedték be az országba a szlovák kamionost Horvátjárfalunál
Illusztráció

A Markíza beszélt egy szlovák kamionossal, Peter Matejčíkkal, akit a Jarovce-Kittsee határátkelőnél nem akartak beengedni Szlovákiába, noha rendben voltak az iratai, melyek elviekben azt igazolnák, hogy beléphet. Matejčík szerint ráadásul nem ő az egyetlen, többektől hallotta már, hogy ugyanennél a határátkelőnél így jártak.

Matejčík kamionját Bécsben parkolta le, onnan saját kocsijával tartott Szlovákiába. A határátkelőnél felmutatta az arról szóló igazolását, hogy kamionosként kivételt élvez, ennélfogva kamionjával, de saját személykocsijával is átlépheti a határt, ha munkahelyére megy vagy onnan tart haza.

A Markízának elmondta, hogy a határátkelőn ez a rendőrt egyáltalán nem érdekelte, felszólította, hogy álljon oldalra, mivel nincs tesztje. Ezt követően megfordult, majd átment egy másik határátkelőhöz, ahol viszont gond nélkül bejutott az országba, pedig ott is ellenőrizték.

Hasonlóan járt a fia is ugyanitt, Matejčík vele kapcsolatban elmondta, hogy abban az esetben a ligetfalui rendőrkapitányságot is felhívták, onnan kellett kimenni valakinek, aki végül átengedte a határon.

A rendőrség vizsgálódik az ügyben, a folyamatban lévő eljárásra hivatkozva azonban részleteket nem árultak el. Az általuk küldött két dokumentum pedig ebben a kérdésben lényegében egymással szembemegy. Az egyikben az szerepel, hogy a kamionosok valóban kivételt élveznek, a másik, egy kormányhatározat viszont arról szól, hogy mindenki számára szükséges teszt.

Egyelőre tehát nem világos, melyik szerint kell eljárni, és határátkelőtől függ, hogy ezeket hogyan értelmezik.

(Markíza)