Hiány lehet a cigarettából és az egyéb dohánytermékekből Ficóék intézkedése miatt

2023. december 5. - 16:14 | Belföld

A kormány a konszolidációs csomag által mintegy 1,96 milliárd eurót akar megspórolni, hogy csökkenjen a költségvetés hiánya. És mivel a szociális intézkedéseket meg akarják tartani, a bevételeket növelnék, például a dohánytermékek árának növelésével és az alkohol jövedéki adójának emelésével.

Hiány lehet a cigarettából és az egyéb dohánytermékekből Ficóék intézkedése miatt
Fotó: TASR - illusztráció

Az intézkedéscsomag hétfői ismertetéséből kiderült, rövidesen drágul a cigaretta, januártól dobozonként mintegy 40 centtel többet fizethetnek a dohányosok.

Többe kerül majd az alkohol is, a jövedéki adóból 100 millió euróval többet akar beszedni a kormány. A jövedéki adó emelése nem érinti majd a sört és a bort. A vendéglőkben viszont többet fizetünk majd a sörért és a borért is.

A Tatranská likérka vezérigazgatója, Erik Semaňák a Hospodárske novinynek elmondta, minden áremelés csökkenti a szeszes italok iránti keresletet, a gyártók által piacra dobott termékek iránt is. „Készítettünk egy 2024-es üzleti tervet, de ha elfogadják a jövedéki adó emelésére vonatkozó javaslatot, akkor azt alapjaiban kell felülvizsgálnunk” – mondta Semaňák.

Ami a dohánytermékeket illeti, bizonyos tárgyalásokra már sor került a pénzügyminisztérium és a dohánytermék-gyártók képviselői között. „A dohánytermékek, valamint az alkohol jövedéki adójának esetleges emeléséről már az új kormány hivatalba lépése óta tárgyalunk” – mondta Ľubomír Tuchscher, a Márkás Termékek Szlovákiai Szövetségének vezérigazgatója, amely olyan cégeket is képvisel, mint a Philip Morris, az Imperial Tobacco vagy a British American Tobacco.

„Komolyan aggódunk amiatt, hogy az első negyedévben a jövedéki adót illetően bekövetkezett bármilyen változás a rendszer összeomlását jelentené. Nem lehetne időben az ellenőrző bélyegzőket a gyárakba szállítani, új EAN-kóddal ellátott csomagolásokat gyártani, és így legálisan adóztatott dohánytermékeket a piacra juttatni” – mondta Tuchscher.

Ez szerinte a gyakorlatban a cigaretta és az egyéb dohánytermékek piaci hiányához vezethet, ami egyben a jövedéki adóból származó bevétel havi 80 millió eurós visszaesését és az illegális piac terjeszkedését is eredményezné.

„Hiszünk abban, hogy teret tudunk teremteni a párbeszédnek, és képesek leszünk megelőzni a legrosszabbat” – magyarázta Tuchscher, hozzátéve, a dohányágazat nem ellenzi az adóemelést, de aggasztja őket, hogy nem lesz elég idő a feltételek biztosítására.


(HNonline.sk)