Hiányosságok merültek fel a nemrégiben átadott dunaszerdahelyi termálfürdő úszómedencéje kapcsán

2019. augusztus 9. - 21:12 | Régió

A dunaszerdahelyi termálfürdő hónapok óta nagy munkában volt, az úszómedencéjük felújításán dolgoztak, melyet, bár egy hónap késéssel, de július 2-án átadtak a látogatóknak. A medencét azóta minden vendég kedvére használhatja. Ezzel kapcsolatban azonban felmerült egy hiányosság, melyre egyik olvasónk hívta fel figyelmünket.  

Hiányosságok merültek fel a nemrégiben átadott dunaszerdahelyi termálfürdő úszómedencéje kapcsán
Fotók: Cséfalvay Á. András és a termálfürdő archívuma – További felvételekért kattints!

Jarábik Imre, aki maga is mozgáskorlátozott, elmondta, még tavaly novemberben felvették a kapcsolatot a termálfürdő vezetőségével annak érdekében, hogy figyelmeztessék őket, a medence megépítésekor kötelességük figyelni a mozgáskorlátozottakra. „Erre törvény kötelezi a komplexumot. Mi csak annyit kértünk, hogy az európai uniós szabványoknak megfelelően járjanak el. Ennek ellenére ez nem történt meg, s júliusban úgy adták át a medencét, hogy az számunkra használhatatlan. A leveleinket figyelmen kívül hagyták, azokra választ csak az átadás után kaptunk, melyben az szerepelt, a probléma megoldása folyamatban van.

Kérdezem én, mégis hogyan tudom használni a medencét, ha még csak folyamatban van a dolog? Az egyetlen kinti medence, aminél van mozgássérült lejáró, az az olasz medence, melynek építésekor szintén én figyelmeztettem erre a vezetőséget” – fejtette ki Jarábik.

Véleménye szerint nemcsak a Thermalpark hibázott, ugyanúgy felelős ezért a kivitelező, a projekt elkészítője, illetve, aki átvette a medencét. „Csak azt nem értem, hogy miért utólag kell cselekedni? Még figyelmeztetést is kaptak tőlünk, miért nem kezdtek el időben foglalkozni ezzel?” – tette fel a kérdéseket Jarábik Imre, aki állítása szerint az átadás óta nem látogatja a dunaszerdahelyi fürdőt, ugyanis úszni szeretne, de sajnos a megfelelő körülmények hiányában nem tud.

Ennek kapcsán felkerestük a fürdő igazgatóját, Somogyi Gábort, hogy utánajárjunk, mi lehet az oka annak, hogy még várat magára a mozgássérült lejáró.

Az igazgató mondandóját azzal kezdte, minden építkezésük során odafigyelnek az elrendezésre. Szavai szerint a nemrégiben átadott úszómedencéjük tervezésekor is elsődleges szempont volt számukra, hogy az a fő irányvonalakból mindenki számára megközelíthető legyen. „Gondoljunk csak bele, hiába lenne mozgássérült lejáró a medencénél, ha az illető nem tud odajutni ahhoz" - mondta.

Somogyi Gábor elismerte, megeshet, hogy a levelekre nem válaszoltak időben. Ezt azzal magyarázta, a levél tartalmát észrevételnek tartották, melyre nem feltétlenül érezték fontosnak a válaszadást. „Naponta számtalan ilyen jellegű levelet kapunk. Nem is győznénk mindegyikre választ adni. Továbbá úgy vélem, azért kerülhetett félre a levél, mivel annak érkezésekor még nem tudtunk pontos választ adni, a későbbiekben pedig meglehet, hogy elfeledkeztünk róla. Ezért elnézést kérek a feladójától.” Az igazgató hozzátette, nemrégiben ő maga is írt e-mailt a panasszal élőknek.

„Más a meglátásunk, s azt is elfogadom, hogy az úriember valószínűleg sokkal jobban átlátja ezt a dolgot, hiszen őt érinti e nehézség. Azonban jómagam az üzemeltetői szempontokat veszem figyelembe. Igyekszünk odafigyelni a mozgáskorlátozott vendégeinkre. Ezt bizonyítja az is, hogy a jelenlegi főépület öt darab mozgássérült rámpával rendelkezik, plusz liftek is működnek” – mondta.

Az igazgató kiemelte, az általuk megfelelőnek vélt megoldás a lejárati lépcső bebiztosítása. Ezt egy németországi céggel készíttetik el, elkészülési ideje több hét. Egy speciális, pontos méretekre készülő szerkezetről van szó, mely biztosítja a mozgáskorlátozottak medencébe jutását. „Ehhez megfelelő méreteket akkor tudnak venni a szakemberek, ha már teljesen kész a medence. Amikor véglegessé vált a medence, az illetékesek eljöttek hozzánk, s lemérték a szerkezet elkészítéséhez szükséges méreteket. 4-5 hetes szállítási időt határoztak meg, tehát az elkövetkezendő 1-2 hétben ennek meg kell érkeznie” – szögezte le Somogyi.

Leszögezte, egyetért a panasszal élőkkel, mivel az ideális az lett volna, ha úgy adják át az úszómedencét, hogy az már rendelkezik e szerkezettel. Hozzáfűzte, ennek ellenére mint üzemeltető, figyelembe kellett vennie, hogy épp a főszezonban járunk, s az emberek nem vették volna jó néven, ha üzemen kívül tartják a medencét addig, amíg elkészül annak kiegészítő funkciója.

Beszélgetésünk során Jarábik Imre nehezményezte azt is, hogy a termálfürdő benti területén lévő, mozgássérültek számára kialakított emelőszerkezet, bár a helyén van, az érintettek mégsem tudják használni azt, ugyanis folyamatosan üzemen kívüli állapotban van. Ezzel kapcsolatosan Somogyi Gábor elmondta, az említett emelőszerkezet 80 kg-ig használható. „A legtöbben túllépik ezt a súlykorlátot, így sajnálatos módon nem tudják használni. Éppen ezért ezt nem tarjuk jó megoldásnak, így a kinti medencénél egyáltalán nem is gondolkodtunk ebben” – fűzte hozzá.

Az olasz medence mozgássérült lépcsője

Üzemeltetési okokra hivatkozva az igazgató felülírta a mozgáskorlátozottak által, levélben javasolt megoldást. „A már említett lépcsőt találtam a legjobb megoldásnak. Ennek a hátulütője, hogy nem sikerült a medencével együtt átadnunk.

Bevallom, ha nem lett volna szabad megnyitni enélkül az egyébként teljesen kész medencét, akkor azt mondom, nem biztos, hogy ez az emberbarát hozzáállás, hiszen akkor egy kisebbség nem beteljesült igénye miatt szorítottuk volna háttérbe a többséget”

– húzta alá Somogyi.

Szlávik Cyntia