Hiba csúszott a gépezetbe, hamarosan ezrek lesznek kénytelenek új személyi igazolványt csináltatni

2022. július 13. - 12:34 | Belföld

Az év végéig több ezer olyan embernek kell kicserélnie a személyi igazolványát Szlovákiában, aki rendszeresen elektronikus aláírásra használja azt – írja a TV Noviny.

Hiba csúszott a gépezetbe, hamarosan ezrek lesznek kénytelenek új személyi igazolványt csináltatni
Illusztráció (Fotó: TASR)

A Slovensko.Digital polgári társulás hívta fel rá a figyelmet, hogy az év végén automatikusan érvénytelenné válnak azok az eID-tanúsítványok az elektronikus aláírásra azoknál a chippel rendelkező személyi igazolványoknál, amelyeket 2021. június 20. előtt állítottak ki. Ez főként azok számára jelent majd problémát, akik a Pénzügyi Hatóságon keresztül elektronikus módon adják be adóbevallásukat.

A tanúsítványokat öt évre és egy hónapra adták ki, és a legmagasabb biztonsággal történő elektronikus aláírásra használják. A személyi igazolványok ugyan tíz évig érvényesek, valamint a Slovensko.sk portálra is be lehet majd eztán jelentkezni, a probléma csupán az említett elektronikus aláírással van, ami számos ügyintézés során elengedhetetlen.

Mint kiderült, az elektronikus személyi igazolványok érvényességi tanúsítványának törlésére azért van szükség, mert lejár a beléjük telepített chipek biztonsági tanúsítványának lejárati ideje.

Zuzana Eliášová, a belügyminisztérium szóvivője szerint ez megközelítőleg 30 ezer olyan személyt érint, aki aktívan elektronikus aláírása használja személyi igazolványát, és azt 2021 júniusa előtt adták ki. A többi 480 ezer személy, akinek az említett időben adták ki az igazolványát, továbbra is használhatja.

A szóvivő szerint az érintett személyeket időben értesíteni fogják a csere szükségességéről. A tárca két okkal magyarázza, hogy eddig miért nem értesítette tömegesen az embereket. Az egyik, hogy a globális chiphiány krízisében a belügyminisztérium nem folyamodott új igazolványok kiadásához, amíg az átmeneti időszakban a régebbi típusú igazolványokkal is működik az elektronikus aláírás. A másik ok pedig az, hogy nem akarták még jobban leterhelni az ügyintéző osztályokat, mivel az emberek továbbra is nagy számban kérvényeznek új igazolványokat, útleveleket.


(tvnoviny.sk/TASR/para)