Hiba volt rácuppanni Čaputová követőire, az államfő korábbi pártja még egy bőrt lehúzott volna magának

2020. február 24. - 12:00 | Belföld

A Progresívne Slovensko (PS) parlamenten kívüli párt a Transparency International Slovensko (TIS) nonprofit szervezet szerint saját kampánycéljaira használta ki Zuzana Čaputová államfő Facebook-fiókját. Az általuk készített politikai reklámok célcsoportjaihoz hozzásorolták az elnök asszony oldalának követőit is.

Hiba volt rácuppanni Čaputová követőire, az államfő korábbi pártja még egy bőrt lehúzott volna magának
Facebook

A TIS példaként Michal Truban, a PS vezetője egyik friss hirdetését hozta fel, amely Andrej Danko (SNS) házelnök obstrukcióval kapcsolatos reakcióit tartalmazza. A reklám feltüntetett célcsoportjai között szerepelnek Čaputová oldalának követői is. A szervezet szerint ahhoz, hogy valaki hozzáférhessen a követők adataihoz, rendelkeznie kell az adott oldalhoz kötődő adminisztrátori jogokkal, vagy engedélyt kell kapnia az adott oldaltól.

„Ugyanannak az ügynökségnek a szolgálatait vettük igénybe az online reklámokkal összefüggésben, amellyel Zuzana Čaputová kampánya alatt is együttműködtünk. A Facebook-reklámokkal különféle csoportokat célzunk meg, az érdeklődési körök, illetve a demográfiai adatok alapján. Hibát vétettünk azáltal, hogy ezekhez a csoportokhoz hozzávettük Zuzana Čaputová aktuális követőit is. Miután figyelmeztettek minket erre a hibára, megkértük az említett ügynökséget, hogy az elnök asszony követőit vegye ki a célcsoportok közül” – közölte Silvia Hudáčková, a PS-Spolu szóvivője.

A TIS figyelmeztetett: a személyes adatok védelméről szóló törvény tiltja, hogy egy bizonyos céllal megszerzett elérhetőségi adatokat más célokra is felhasználjanak.

TASR