Hibás csomagolás miatt felfüggesztették a Pfizer vakcina használatát Hongkongban

2021. március 24. - 09:48 | Külföld

Hongkong ideiglenesen felfüggesztette a Pfizer/BioNTech-féle koronavírus elleni vakcina használatát, miután a gyártó jelezte, hogy a városban használt egyik sorozat fioláinak zárókupakja nem megfelelően zár.

Hibás csomagolás miatt felfüggesztették a Pfizer vakcina használatát Hongkongban
Fotó: AP

A kormány ezért határozatlan időre felfüggesztette mind a 21 Pfizer oltóanyagot használó közösségi oltóközpont tevékenységét.

A BioNTech Hongkongot és Makaót is figyelmeztette az oltóanyag 210 102-es sorozatának csomagolási hibájára, és a biztonság kedvéért leállította a sorozat kiszállítását az ügy kivizsgálásának idejére.

A makaói kormányzat szintén felfüggesztette a kérdéses sorozat alkalmazását, ugyanakkor megnyugtatta a lakosságot, hogy az oltóanyag érintett dózisai nem jelentenek egészségügyi kockázatot.

A hongkongi vezetés mindazonáltal elővigyázatosságból a Pfizer vakcina egy másik sorozatának alkalmazását is felfüggesztette. A hongkongi egészségügyi minisztérium vésztanácskozást fog tartani a Fosun Pharma nevű, sanghaji székhelyű gyógyszeripari vállalattal, amely a BioNTech/Pfizer oltóanyag beszállítója.

Hongkongban a BioNTech/Pfizer vakcinán kívül a Sinovac kínai gyártó oltóanyagával folyik jelenleg a lakosság oltása. A város kormányzata már az AstraZenecával is megállapodott vakcinájának beszállításáról, ám ez az oltóanyag csak az év második felében lesz elérhető Hongkongban. A városban kedd reggelig 403 ezer ember, vagyis a lakosság 5,3 százaléka kapott már védőoltást.

Több mint 150 ezren a Pfizer/BioNTech vakcina első adagját, míg közel 253 ezren a Sinovac féle oltóanyag első dózisát kapták meg.

MTI