„Hibáztunk és ezt meg kell szüntetni” – Ügyészségre került a rendelet az új dunaszerdahelyi piacról

2021. május 12. - 07:00 | Régió

Petíció indult a piacok működéséről szóló általánosan kötelező érvényű városi rendelet legutóbbi módosítása ellen. A testület anélkül határozott az újonnan létesítendő Grund piacról és rendezvénytérről, hogy az létezne, a petíció kezdeményezői pedig elsősorban azt rótták fel, hogy olyan területen jönne létre, ahol a városfejlesztési terv szerint erre nincs lehetőség, mert lakóövezet.

„Hibáztunk és ezt meg kell szüntetni” – Ügyészségre került a rendelet az új dunaszerdahelyi piacról
A Grund elhelyezése ellen indult petíció kezdeményezői (Fotók: Cséfalvay Á. András)

„Ez hiba, hibáztunk és ezt meg kell szüntetni” – utalt a benyújtott petíció kapcsán folytatott testületi vita egy pontján Antal Ágota független képviselő a rendelet korábbi módosítására.

A Grund piacteret és kulturális placcot a Delizia Foundation polgári társulás működtetné. A terveik szerint húsvét és karácsony, tehát kb. április és december között szombatonként kulturális rendezvényekkel színesített termelői piacot üzemeltetnének a Family Center üzletközpont mögötti területen. A városi testület a márciusi ülésén jóváhagyta az ezzel kapcsolatos rendeletmódosítást, illetve a működési szabályukat, amely viszont lehetőséget adna az egész heti működésre is, reggel 7.30-tól este 20 óráig. A környéken élőknek viszont ez nyilván nem igazán kedvez.

„Nem a termelői piac létrehozása, hanem annak helyszíne ellen tiltakozunk. Az érintett terület a dunaszerdahelyi városfejlesztési tervben tiszta családi és lakóházas övezetként szerepel, amely kizárja azon szolgáltatásokat, melyek bármilyen módon csökkentik a lakókörnyezet minőségét”

– állt a petíciós bizottság állásfoglalásában, melyet annak elnöke, Szelle Erika mérnöknő olvasott fel. A petíciós bizottság további tagjai egyébként az építészetben, építőiparban jártas, Dunaszerdahelyen és a régióban közismert vállalkozók, mint Szelle Miklós, Ambrus Csaba és Almási László, illetve Szomolai Ernő és Tamás.

Petíciójukat 324-en írták alá, és ebben lényegében arra kérik a városvezetést, hogy szüntesse meg a városi rendelet legutóbbi módosítását, ami azzal számol, hogy a vitatott területen jönne létre a Grund. A petíció kezdeményezői úgy vélik, a rendelet a jelenlegi formájában a városfejlesztési terv mellett sérti a környéken élők kedvező életkörülményekhez való alkotmányos jogait, továbbá az ingatlantulajdonosok megkárosításán keresztül a tulajdon védelméről szóló nemzetközi egyezményeket is, nem felel meg többek között építészeti, műszaki, közlekedési, vízvédelmi, közegészségügyi és környezetvédelmi szempontból sem.

A petícióban szerepel például az is, hogy az ott lakók nem számolhattak azzal a zajterheléssel, amelyet egy ilyen piactér és kulturális rendezvényhelyszín teremt, emellett a szociális és higiéniai háttér, valamint a hulladékgazdálkodás alulértékelése higiéniai és fertőzési kockázatokat is hordoz magában.

Emiatt felszólították a város vezetését, Hájos Zoltán polgármesterrel az élen, hogy a keddi nappal szüntessék meg az inkriminált rendeletet.

Szelle Erika kifejtette, hogy a petíciót nem csupán tudomásul vételre, hanem megtárgyalásra küldték, és nem szeretnék, ha az ügyészség döntésére hagyatkozva, hanem saját hatáskörben döntenének a fentiekről.

Azt, hogy a rendelet már az ügyészségen van, megerősítette Hájos Zoltán is a testületi ülés elején, épp ennek kapcsán javasolta, hogy napolják el a városfejlesztési terv módosításainak megtárgyalását a júniusi ülésre, amit a testület jóvá is hagyott.

Innentől kezdve a képviselő-testületi vita lényegében arról szólt, mit kellene kezdeni a már most jóváhagyott rendelettel. Hájos közölte, hogy addig nem kellene változtatni a korábbi rendeleten, míg nem érkezik hivatalos ügyészségi válasz.

Horváth Zoltán független képviselő jelezte, emelt fővel kell vállalni, ha hibáztak, és megoldani a problémát, nem egy harmadik féltől, ez esetben az ügyészségtől várni, hogy az megoldódjon.

„Bárminemű is lesz az ügyészi végzés, akkor is megmaradunk képviselő-testületnek, és jó lenne olyan döntést hozni, ami a problémát mindenki megelégedésére megoldja” – jegyezte meg.

Hájos Zoltán közölte azt is, hogy a két fél, tehát a Grund alapítói, illetve a petíció kezdeményezői számára felajánlotta, hogy mediátorként közvetít közöttük, ha leülnek tárgyalni, de erre szerinte nem mutatkozott kellő igény.

Brunczvik Tünde (MKP-frakció) tett rá javaslatot, hogy vonják vissza a rendeletet, és ezt támogatta Antal Ágota is.

„Hoztunk egy elhamarkodott döntést. A jószándékunkat fejeztük ki azzal, hogy megszavaztuk, mert ez egy jó ötlet, de csak úgy tudjuk kiküszöbölni a hibát, ha visszavonjuk, míg ki nem kristályosodik, hogyan lehet mindenki számára megfelelő” – fogalmazott.

Több képviselő és a polgármester is figyelmeztetett viszont, hogy egy általánosan kötelező érvényű rendelet visszavonásához annak 15 napig ki kellene lennie függesztve a városháza faliújságán, hogy az érintettek észrevételeket tehessenek, Hodosy Szabolcs (MKP) szerint ráadásul már a testületi ülés elején napirendre kellett volna tűzni, mivel az e pontban tárgyalt javaslat a petíció tudomásul vétele.

Antal Ágota és Dakó Sándor független képviselők erre azt javasolták, hogy akkor a júniusi ülésre halasszák a rendelet megtárgyalását, A. Szabó László alpolgármester pedig azt, hogy addigra a rendeletet tárgyalják újra az illetékes szakbizottságok is. Ezek kombinációja volt végül a nyerő.

Június végén tehát a képviselő-testület újratárgyalja a márciusban elfogadott rendeletmódosítást a Grund működéséről. Kérdés, hogy születik-e addig ügyészségi óvás,vagy a testületnek anélkül kell határoznia. A Grund eredetileg a nyár végére tervezte az indulást.

(SzT)