HÍD: Amíg a parlamentben vagyunk, nem engedjük, hogy betiltsák a magyar himnusz éneklését

2019. május 5. - 16:54 | Belföld

A Híd párt hivatalos közleményt adott ki a vasárnapi megmozdulással kapcsolatban, amely során tüntetők gyűltek össze a szlovák parlament előtt és elénekelték a magyar himnuszt.

HÍD: Amíg a parlamentben vagyunk, nem engedjük, hogy betiltsák a magyar himnusz éneklését
Fotó: Cséfalvay Á. András

A Híd párt hivatalos állásfoglalása szerint sokan azok közül, akik vasárnap elmentek a parlament elé, őszintén azt szeretnék, ha megváltoztatnák az állami jelképekről szóló törvényt. „Köszönjük a támogatásukat. Megértjük őket és mi is ugyanezt szeretnénk. Sosem hagynánk, hogy szankcionálják a magyar, lengyel, ukrán, cseh vagy más demokratikus ország himnuszának éneklését, lejátszását“ – áll a Híd állásfoglalásában.

A Híd biztosít mindenkit, hogy ilyen állapot nem fordulhat elő. A párt képviselői olyan változtatást javasoltak, amelyet a képviselők rövid időn belül megtárgyalnak, éppen azért, hogy mindenkinek egyértelmű legyen a más államok himnuszának énekléséről szóló rendelkezés értelmezése. „Hogy mindenki tudja, hogy ezt a jogot senki nem veszi el tőlük és semmilyen törvény nem tiltja. Jelenleg a Híd olyan parlamenti párt, amely képviseli a szlovákiai magyarokat és az érdekeiket. Mi vagyunk azok, akik hidat alkotunk azok a szlovákok és a nemzetiségi kisebbségek azon képviselői közt, akik a békés együttélést élést támogatják, és akiknek világos, hogy minden kisebbség a saját nyelvével, kultúrájával és himnuszával gazdagítja az egész társadalmat” – áll a közleményben.

„A Híd képviselői sosem fogják megengedni a magyar himnusz éneklésének betiltását. A tiltakozó akciók helyett olyan eszközt választottak, amely a parlamenti párt képviselőinek a rendelkezésére áll: módosító javaslatot adtak be” – hangsúlyozzák, és egyúttal hozzáteszik, sajnálattal vették tudomásul, hogy egyes politikai pártok kihasználták a kialakult szituációt, és kihasználták azoknak az állampolgárnak a jóhiszeműségét, akiknek a magyar himnusz egyben az imájuk is.

„Kihasználták az embereket, és közben tudták, hogy az állami jelképekről szóló törvény körül kialakult szituációt nem lehet a parlament előtt megoldani, hanem a parlamentben kell, és a Híd képviselői megtették ezeket a lépéseket. A szlovákok és a magyarok közti felszültség a Hídnak hála, már a múlté.”

A Híd szerint a vasárnapi megmozdulás szervezői nem álltak hozzá felelősségteljesen a kialakult helyzethez, mert ahelyett, hogy eloltották volna a tüzet, csak még inkább felbujtották. „Fel szeretnénk szólítani a tűz felbujtóit, hogy tiszteljék a jó kapcsolatot és felelősségteljesen politizáljanak.”


(para)