Híd: Az állampolgárságról szóló törvény módosításával a kormánynak vissza kell térnie a 2010 előtti helyzethez

2021. január 9. - 16:12 | Belföld

A Híd szerint a kormány még a járvány leple alatt sem fogadhat el olyan törvényt, amely vagy nem veszi figyelembe a Szlovákiában élő magyarok érdekeit vagy diszkriminálja őket - olvasható a Híd sajtóközleményében. A Híd a kormánypártokon kívül parlamenten kívüli pártokat is megszólított.

Híd: Az állampolgárságról szóló törvény módosításával a kormánynak vissza kell térnie a 2010 előtti helyzethez
-illusztráció- (Fotó: Paraméter)

A párt képviselői szerint a jelenleg érvényben lévő jogszabály diszkriminatív, és az egyetlen kielégítő megoldást a 2010 előtti állapot visszaállításában látják. A Híd kitartóan bírálja a belügyminisztérium javaslatát, amely egyrészt enyhíti a jelenlegi törvény feltételeit, de nem kínál megoldást a nemzeti kisebbségek, különösen a magyarok számára. Ősszel saját tervezetet nyújtott be a minisztériumhoz.

„Parlamenten kívüli pártként akkor a nyilvánosság erejét segítségül hívva tudtunk bekapcsolódni a jogszabályalkotásba, de a minisztériumot nem tudtuk jobb belátásra bírni,“

-magyarázta a Híd elnöke.

A cél nem változott. Továbbra is azt szeretnék elérni, hogy azok a polgárok, akik felveszik egy másik állam állampolgárságát, ne veszítsék el automatikusan a szlovákot.

"A kormányban és a parlamentben márciustól nincs olyan párt, amely a magyarok és a többi nemzeti kisebbség érdekeit védené. Hangzatos ígéretekből akad bőven, de a konkrét lépések és döntések mást mutatnak. Ilyen helyzetben nem egyszerű megakadályozni azt, hogy olyan törvények szülessenek, amelyek közösségünket és régióinkat hátrányosan érintik. Mi azonban nem adjuk fel. Ősszel az emberekhez fordultunk, most két kormánypárt, illetve két parlamenten kívüli pártot szólítottunk meg, mert azt szeretnénk, ha a belügyminisztériumi törvénymódosításból kikerülnének a diszkriminatív részek "

- tájékoztatott Sólymos László.

A Híd továbbra is azt szeretné, ha a jövőben akarata ellenére az állam senkit sem fosztana meg az állampolgárságától, hogy a magyar állampolgárság odaítélése ne jelenthesse automatikusan a szlovák elvesztését.

(-)