HÍD: Az egyéni vállalkozók kevesebbet adóznak

A Híd sikeresen teljesíti a programját, a gazdaság is jól teljesít, a foglalkoztatottság folyamatosan növekszik, mi pedig azon dolgozunk, hogy ennek előnyeit a polgárok is érezzék. Olyan intézkedésekről beszélünk, amelyek végső soron a társadalom egészére pozitív hatással lesznek. 

HÍD: Az egyéni vállalkozók kevesebbet adóznak

Az egyéni vállalkozók leírható átalánykiadásainak összegét éves szinten 5 040 euróról 20-ezer euróra emeltük, vagyis az eddigi 40 százalékról 60 százalékra. Ez hatalmas változást jelent.

Nagyon örülünk annak, hogy a Hídnak a jelenlegi kormánykoalíció tagjaként sikerült olyan intézkedéseket foganatosítania, amelyek jelentősen javítanak az egyéni vállalkozók helyzetén. Elmondhatjuk, hogy ez  hatalmas előrelépés és az elmúlt tíz esztendő egyik legpozitívabb eredménye is egyben, függetlenül attól, hogy melyik kormány volt hatalmon.

Meggyőződésünk, hogy jó úton járunk, hiszen javulnak a munkanélküliségi mutatók, csökken a költségvetés hiánya, erősödik a gazdaság, növekszik az átlag- és a minimálbér. Mi a Hídban tudjuk, hogy mindennek csak akkor van értelme, ha a pozitív mutatók előnyeit a polgárok is érzik.

Az átalánykiadásokat azok az egyéni vállalkozók írhatják le, akik nem vezetnek könyvelést és nincsenek jelentős tényleges kiadásaik, így csökkenthetik az adóalapjukat. Azok az egyéni vállalkozók, akik nem vezetnek könyvelést, az adómentes fix költségre vonatkozó törvénymódosításnak köszönhetően kevesebbet adóznak és kevesebb járulékot fizetnek. 

A szlovák pénzügyminisztérium becslése szerint ez az adócsökkentés mintegy 60-ezer egyéni vállalkozót érint majd. A 15-ezer éves jövedelemmel rendelkező egyéni vállalkozó például 1500 eurót takaríthat meg. Az éves szinten 20-ezer euró jövedelemmel rendelkező egyéni vállalkozó pedig 3 000 eurót. Az az egyéni vállalkozó, akinek éves jövedelme eléri a 25 ezer eurót, ennek az intézkedésnek köszönhetően 4 000 eurót takaríthat meg.

A jogszabály értelmében megnövekszik azoknak az egyéni vállalkozóknak a száma, akik nem kötelesek könyvelést vezetni, mert sokkal jobban járnak, ha az átalánykiadások leírása mellett döntenek. Ezzel egyébként visszatérünk a 2011 előtti állapothoz, amikor 60 százalék volt a kisiparosok maximális fix költsége. A jelenlegi rendelkezés sokkal bőkezűbb, hiszen nemcsak a kisiparosokra vonatkozik, hanem minden egyéni vállalkozóra érvényes. Meg kell említeni, hogy korábban a fix költségek mértékét az SAS az akkori pénzügyminiszterrel közösen, 60-ról 40 százalékra csökkentette. Ez az intézkedés leginkább a kisiparosokat érintette, akik korábban 60 százalékot írhattak le. Akkor épp a Híd állt ki az egyéni vállalkozók mellett, és megakadályozta a leírható összeg további csökkentését. 

A vállalkozóbarát intézkedések nem csak az egyéni vállalkozókat érintik. 2018-tól a kisebb cégeknek nem kell majd adóelőleget fizetniük. Az osztalék után fizetendő 14 százalékos egészségügyi járulékkötelezettséget eltöröltük, koalíciós partnereinket pedig arról is sikerült meggyőznünk, hogy az eredetileg 15 százalékra tervezett osztalékadó mértékét 7 százalékra csökkentsük. A vállalkozók adóterheit enyhíti az is, hogy a társasági nyereségadó mértéke 22 százalékról 21 százalékra csökken. 

A Hídnak fontos, hogy újabb javaslatok kidolgozásával segítse az egyéni vállalkozókat, és elősegítse a vállalkozói környezet további fejlődését.

 

(PR-cikk)