Híd: Az előrehozott választásokról a koalíciós tanácsban kellene beszélni, nem a sajtó előtt

2019. március 24. - 11:33 | Belföld

"Amennyiben Peter Pellegrini kormányfő úgy gondolja, hogy a koalícióban uralkodó jelenlegi helyzetet csak előrehozott választásokkal lehet megoldani, akkor arról a koalíciós tanácsban kellene tárgyalni“ – nyilatkozta Debnár Klára, a Híd szóvivője a miniszterelnök, illetve az SNS előrehozott választásokkal kapcsolatos kijelentéseire reagálva.

Híd: Az előrehozott választásokról a koalíciós tanácsban kellene beszélni, nem a sajtó előtt
Fotó: TASR

A párt üdvözölte volna Pellegrini korábbi kezdeményezőkészségét az Egyesült Államokkal kötendő védelmi együttműködési megállapodást illetően, valamint az alkotmánybíró-választással kapcsolatban is.

„A politikai érettség mércéje a nagymértékű felelősség és korrekt hozzáállás megőrzésének a képessége és érdeke a teljes választási időszak végéig. A mi értelmezésünk szerint a korrektség elsősorban a koalíciós tanács összehívását jelenti, és csak ezt követően a sajtó elé történő kiállást“ – jelentette ki a szóvivő, majd hozzátette: a parlament másodszor áll az alkotmánybíró-választás előtt úgy, hogy nem született róla megegyezés a koalíción belül.

Peter Pellegrini pénteken kijelentette: nem örül neki, hogy a kormánykoalíció kezd eltávolodni a prioritásoktól. „Szilárdan hiszem, hogy még van mit kínálnunk, és azt szeretném, ha 2020 márciusában lennének a választások. Számomra azonban fontosabb a színvonalas szakmai teljesítmény és az emberek szolgálata. De ha erre nem lesz lehetőség, akkor foggal-körömmel kormányon maradni 2020 márciusáig, csak azért, hogy megtartsuk a hatalmat és a hivatalokat, nem lenne a legjobb Szlovákiának” – jelentette ki Pellegrini újságírók előtt.

Ezt követően Pellegrini találkozott Peter Gajdoš védelmi miniszterrel, valamint Miroslav Lajčák külügyminiszterrel. A tanácskozást követően kijelentette: ha bármilyen országgal kell leülni tárgyalni – ebben az esetben az Egyesült Államokkal – akkor csak olyan feltételek mellett lehet azt megtenni, ha garantálva van Szlovákia szuverenitása, valamint az ország alkotmányának és törvényeinek sértetlensége.

Szombaton az SNS egy közleményt adott ki Pellegrini szavaira reagálva, amelyben sajnálatukat fejezték ki, hogy Pellegrini előnyben részesíti az előrehozott választásokat. Viszont ha a kormányfő ezt a lépést tartja az egyetlen megoldásnak, úgy az SNS támogatja a javaslatát.


TASR/para