A Híd azt szeretné, ha megválasztanák az alkotmánybíró-jelölteket

2019. február 12. - 21:07 | Belföld

A Híd azt szeretné, ha sikerülne megválasztani az alkotmánybíró-jelölteket. A legjobb az lenne, ha mind a 18-at megválasztanák, de az is sikernek számítana, ha csak annyi jelöltet választanának meg, amennyi lehetővé tenné az alkotmánybíróság további működését. Ezt Bastrnák Tibor, a Most-Híd frakcióvezetője közölte a TASR-rel.

A Híd azt szeretné, ha megválasztanák az alkotmánybíró-jelölteket
Fotó: TASR

Az, hogy a szavazás első fordulójában egyetlen jelöltet sem választottak meg, szerinte lehetőséget ad a további tárgyalásokra. „Tárgyalni kell. Mi betartottuk, amit ígértünk, mindenki szabadon választhatott. Most arról fogunk tárgyalni, hogy mit lehet tenni a jelöltek megválasztása érdekében” – közölte.

Szerinte a Híd figyelmeztetett arra, hogy ez egy nehéz szavazás lesz. A képviselők csütörtökön, 11 órakor fogják megismételni a szavazást.

Mint ismert, a képviselők az alkotmánybíró-választás első fordulóján kedden egyetlen jelöltet sem választottak meg. A szavazáson 132 képviselő vett részt, 13-an nem voksoltak. A 119 leadott szavazat közül 66 volt érvényes, 53 pedig érvénytelen. Több képviselő, köztük a Smer politikusai is üres szavazólapokat adtak le, így tiltakozva az ellen, hogy a szavazás nyilvánosan zajlott.

A képviselők 37 jelölt közül választhattak miután Lucia Kurilovská még korábban visszalépett a jelöltségtől, kedden pedig Robert Fico is erre a lépésre szánta el magát. A ĽSNS is visszavonta Radovan Hrádek jelöltségét, a párt képviselői pedig nem vettek részt a keddi alkotmánybíró-választáson.


(TASR)