A Híd együttműködési megállapodást kötött a Šanca párttal

2019. november 21. - 14:11 | Belföld

A parlamenten kívüli Šanca párt jelöltjei a Híd listáján indulnak a 2020-as parlamenti választásokon. Ezt Viliam Novotný és Bugár Béla pártelnökök jelentették be a csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

A Híd együttműködési megállapodást kötött a Šanca párttal
Fotó: TASR

Bugár, a Híd elnöke kifejtette: a Šanca párttal összeköti őket az azonos külpolitikai orientáció és a hasonló egészségügyi program. Emellett mindkét párt segíteni akar a régióknak, és közös céljuk a szlovák-magyar feszültség felszámolása is.

Novotný elmondta: a pártja egyrészt a programbeli egyezések miatt döntött az együttműködés mellett. Másrészt lehetőséget látnak arra is, hogy az együttműködésnek köszönhetően a választások után a saját célkitűzéseiket is érvényesíthessék. „Az együttműködési megállapodás értelmében a választások után közösen döntünk arról, hogy koalícióra lépünk-e, és főleg, hogy kivel” – hangsúlyozta Novotný, hozzátéve: a Šanca a jobbközép koalíciót részesítené előnyben, melynek nem lenne tagja sem a Smer-SD, sem az ĽSNS. A Hídra úgy tekint, mint olyan pártra, amely képes garantálni a szlovákok, magyarok és más kisebbségek közötti barátságos együttműködést. Bugárék eddigi együttműködése a Smerrel Novotný szerint az ő dolguk, ő a jövőre akar koncentrálni.

Bugár megjegyezte, hogy a jelenlegi kormányban gyakran töltötték be a "fék" szerepét, elősegítették például a Kuciak-gyilkosság utáni kormányváltást, és megakadályozták több vitatott jogszabály elfogadását.

A Híd a nyár folyamán több magyar párttal is tárgyalt a lehetséges együttműködésről, végül csak a parlamenten kívüli MKDSZ-szel sikerült megegyeznie. A jelöltlista összetételét csak az Országos Tanács szombati ülése után hozzák nyilvánosságra. Bugár annyit elárult, hogy az MKDSZ-nek több helyet biztosítanak a listán, mint Novotný pártjának. Egyben megerősítette, hogy a listavezető Érsek Árpád, a jelenlegi közlekedési miniszter lesz.

A pártvezetők kommentálták Miroslav Beblavý (független) törvényjavaslatát is, az ún. Lex Haščákot, amely betiltaná a kereszttulajdonlást. Novotný szerint populista és alkotmányellenes javaslatról van szó. Bugár az esetleges jogvitákra és az ezzel összefüggő politikai felelősségre hívta fel a figyelmet.

A Šanca pártot 2015-ben alapította Eva Babitzová. A jelenlegi pártelnök Viliam Novotný volt parlamenti képviselő, korábban az SDKÚ-DS tagja.

A parlamenti választásokra 2020. február 29-én kerül sor. Választásra jogosult minden 18 év feletti állampolgár. A hivatalos kampányidőszak már megkezdődött. Az egyes politikai pártoknak és mozgalmaknak 2019. december 1-ig kell leadniuk a jelöltlistájukat.


(TASR)

Címkék: Bugár Béla, Šanca