A Híd elnökének szimpatikus a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjainak tiltakozó blokádja

2020. szeptember 4. - 20:38 | Kultúra

Magyarországon már több mint egy éve zajlik az egyetemi struktúraváltás, amelynek lényege, hogy látszólag az államtól független alapítványok tulajdonába szervezik ki a felsőoktatási intézményeket.

A Híd elnökének szimpatikus a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjainak tiltakozó blokádja
Fotó: hvg.hu

A Színház- és Filmművészeti Egyetemre ilyen szempontból tavasszal került sor, ám igazán a héten mérgesedett el a helyzet, miután múlt pénteken kiderült, hogy az egyetem tulajdoni jogait gyakorló alapítvány Vidnyánszky Attila vezette kuratóriuma az SZFE szenátusának minden fontos jogkörét elvette. Az egyetem vezetősége és a szenátus tagjai erre válaszul hétfőn lemondtak tisztségükről, a hallgatók pedig másnap blokád alá vették az intézmény Vas utcai épületét. A tiltakozások azóta is folynak.

Az SZFE mellett a magyar írók - köztük szlovákiaiak is – kiálltak. A Bázis – Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában pedig testületileg fejezte ki szolidaritását a SZFE hallgatóival és oktatóival szemben. Solymos László a Híd párt elnöke Facebook-profilján kommentálta az egyetem átalakítása miatt kialakult helyzetet. Posztját az alábbiakban válatozatás nélkül közöljük.

"Pár mondat a színművészetről

A demokrácia egyik ismérve, hogy a többség akarata érvényesül. De nem izomból, ellentmondást nem tűrve, mert akkor az már nem demokrácia, hanem arrogancia. Ennek lehetnek most tanúi azok, akik figyelemmel kísérik a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása miatt kialakult helyzetet. Nem biztos, hogy a modellváltással van gond, de a módszerrel mindenképp. S főleg azzal, hogy a színművészeti átalakítását célzó törvény megosztja a szakmát, feszültséget gerjeszt a társadalomban és megkérdőjelezi mindazt, amit ez a 155 esztendős intézmény letett az asztalra. Számtalan kiváló művészt nevelt és adott nekünk, nézőknek. Megérdemelték volna, hogy érdemben és főleg időben kérdezzék a véleményüket. Ezért szimpatikus nekem, hogy az intézmény növendékei kiállnak tanáraik mellett, akiket elismert művészek százai támogatnak. Presser, Bródy, Másik, Parti Nagy vagy Alföldi. Van-e, ki e neve(ke)t nem ismeri?"

-para-