A Híd előállt egy javaslattal, ettől függ, hogy támogatják-e az üzletláncok különleges illetékét

A Híd párt szerint az üzletláncok részére bevezetett különleges illeték nem érintheti kedvezőtlenül a kis- és közepes vállalkozókat.

A Híd előállt egy javaslattal, ettől függ, hogy támogatják-e az üzletláncok különleges illetékét
Illusztráció

„Ha támogatni akarjuk a hazai élelmiszeripart, akkor azt úgy kell megvalósítanunk, hogy ne érezzék meg sem a végső fogyasztók a magasabb árakon keresztül, sem pedig az élelmiszerforgalmazók az alacsonyabb felvásárlási árakon keresztül, amelyek sok esetben még most is alacsonyabbak, mint a gyártók elszámolható költségei” – hangsúlyozta a Híd csütörtöki állásfoglalásában Debnár Klára, a párt szóvivője.

A Híd olyan megoldást javasol, amely kiegyensúlyozott kapcsolatot teremtene az üzletláncok és a hazai élelmiszergyártók között. „Úgy gondoljuk, hogy törvényileg kellene megerősíteni az üzletláncok ellenőrzését a beszállítókat érintő árképzés területén. A javaslatunk ilyen irányba halad” – jelezte Debnár. Elmondása szerint az SNS törvénymódosításának támogatása attól fog függeni, hogy elfogadják-e a Híd ezzel kapcsolatos észrevételeit.

Az üzletláncok különleges illetékével kapcsolatos javaslatot az SNS képviselői terjesztették a parlament elé. Azt akarják elérni, hogy a szlovákiai üzletláncok a jövő évtől kezdődően különleges illetéket fizessenek, amely a nettó árbevételük 2,5%-át tenné ki.

Erik Tomáš (Smer-SD) ezzel kapcsolatban csütörtökön elmondta: a Smer-SD teljes mértékben támogatja az SNS javaslatát. „Az üzletláncok valóban visszaélnek a piaci helyzetükkel. A második olvasat és a koalíción belüli tárgyalások még lehetőséget kínálnak a törvény finomítására” – fűzte hozzá. Tibor Bernaťák, az SNS frakcióvezetője jelezte, hogy a párt a kereskedőkkel és az őstermelőkkel is tárgyal az illetékről. „Úgy finomítjuk ezt a törvényt, hogy elsősorban az állampolgárok, az őstermelők és a gazdák javát szolgálja. Még minden nyitott, tárgyalunk” – tette hozzá Bernaťák.

(TASR)