A Híd és az MKP is tiltakozik az állampolgársági törvény módosítása ellen

2021. február 24. - 16:41 | Belföld

A parlamenti képviselőkhöz fordul felhívással a Most-Híd, hogy ne szavazzák meg az állampolgársági törvény módosítását. Ha ez mégis megtörténik, a párt Zuzana Čaputová államfőt arra fogja kérni, forduljon az Alkotmánybírósághoz a módosítás ügyében.

A Híd és az MKP is tiltakozik az állampolgársági törvény módosítása ellen

2010 óta elveszítik szlovák állampolgárságukat azok, akik felveszik más országét.

„A javasolt módosítás csak tapasz azokra a sebekre, amelyeket 2010 óta ez a törvény okozott, az alapproblémát azonban nem kezeli. Segíthet például a külföldi szlovák kisebbségen, de egyáltalán nem segít a hazai kisebbségeken. Tartunk tőle, hogy a javasolt módosítás alkotmánysértő”

- szögezte le állásfoglalásában Sólymos László, a Most-Híd elnöke.

A Magyar Közösség Pártja (MKP) is csalódottan vette tudomásul a tervezett törvénymódosítást, és a párt sajnálattal állapítja meg, hogy parlamenti képviselet nélkül nagyon nehéz a szlovákiai magyarok érdekeit érvényesíteni.

"A kettős állampolgárság kapcsán a ma elfogadott kormányhatározat a magyar közösség szemszögéből nem jelent megoldást. Az MKP továbbra is napirenden fogja tartani a témát, és ragaszkodik azokhoz a módosításokhoz, amelyeket a párt szakértői Ondrej Dostál képviselő úrral közösen megfogalmaztak és a törvény előkészítési folyamatában tömeges kifogásként juttattak el az illetékes testülethez"

- áll az MKP párt közleményében.

A javaslatot a szintén parlamenten kívüli Progresívne Slovensko (PS) is kritizálja, szerinte a belügyminisztérium egyáltalán nem vette figyelembe azokat a tömeges állampolgári észrevételeket, amelyek a 2010 előtti törvényi állapot visszaállítását kérték a kettős állampolgárság kapcsán.

Zora Jaurová, a PS alelnöke szintén úgy véli, a javaslat nem jelent segítséget a szlovákiai kisebbségeknek, de a többséghez tartozók számos csoportjának sem – például a határon túli szlovákoknak, a külföldön dolgozó szlovák állampolgároknak, és azoknak az egynemű pároknak sem, akik külföldön kötött házasság révén szereztek idegen állampolgárságot.

A javaslat értelmében nem veszítené el a szlovák útlevelét az az állampolgár, aki házasságkötés útján szerezne más állampolgárságot, illetve születéssel, vagy örökbefogadás során kap külföldi állampolgárságot, illetve ha kiskorúként kapja. A javaslat szerint a szlovák állampolgárságot megszerezhetik azok a volt állampolgárok is, akik saját kérésük alapján vesztették el, vagy azok a szlovák származású személyek, akiknek egyik szülőjüktől, nagyszülőjük vagy dédszülőjük szlovák volt.

(TASR/parameter)