A Híd és a Kékek megkezdték a tárgyalásokat Simonnal és Hegerrel, most már Heger is „össze akar fogni”

2023. május 19. - 20:24 | Belföld

Miután a Híd és a Kékek (Modrí) megegyeztek a választási együttműködésben, tárgyalásokat kezdtek a Simon Zsolt pártja, a Magyar Fórum vezette választási szövetséggel és Eduard Heger pártjával, a Demokratákkal (Demokrati) is. Ma este (péntek) Eduard Heger hívta tárgyalni a másik három pártot, mindenki "kezdeményező" akar lenni. A megegyezés nem lesz könnyű, mert Simon Zsolt nem akar Hegerrel összefogni.

A Híd és a Kékek megkezdték a tárgyalásokat Simonnal és Hegerrel, most már Heger is „össze akar fogni”
Eduard Heger (Fotó: TASR-illusztrációs felvétel)

Nem lesz könnyű összehozni az egyezséget a Híd, a Kékek, a Magyar Fórum és a Demokraták között, elsősorban, mert Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke a napokban s megerősítette, hogy Eduard Hegerrel és pártjával nem kíván együttműködni.

„Én a magam nevében, nem a teljes választási blokk nevében azt mondom, hogy nem látom értelmét az összefogásnak a Demokratákkal – mondta a Sme napilapnak Simon a napokban.

Hozzátette, hogy ő személy szerint nem lesz egy választási listán a Demkoratákkal.

Ma Heger tárgyalni hívta a Híd, a Kékek és a Magyar Fórum vezetőit.

„Össze akarjuk fogni a demokratikus szavazatokat, mert csak az együttműködéssel kerülhetjük el a káosz erősödését és a Smer, valamint az oligarchák visszatérését a választások után” – jelentette ki Heger.

A tárgyalásokra a napokban, a Paraméter információi szerint vasárnap délután kerülhet sor.

Heger meghívását megkapta Simon Zsolt is, a Paraméter információi szerint a megbeszélésen a korábbi kijelentése ellenére várhatóan részt vesz, de előbb még egyeztetni fognak a Magyar Fórum vezette szövetségen belül.

Sólymos László, a Híd csütörtökön megválasztott elnöke szerint a tárgyalások már elkezdődtek.

„Mi a Kékekkel már megkötöttük a stratégiai választási megállapodást, és voltak már tapogatózó tárgyalások a többiekkel is” – mondta a Paraméternek Sólymos.

Elismerte, hogy nem lesz könnyű megegyezni, de sikerülhet, ha „mindenki félre teszi az egóját”.

A Híd Platform, kedden vált ki a Szövetségből, és csütörtökön hozta létre Most-Híd 2023 néven az új pártot. A Kékekkel még az új párt létrehozása előtt megállapodtak a közös indulásról, és arról is, hogy a Magyar Fórum és a Demokraták felé is nyitni akarnak.

- lpj -