A Híd-frakció soraiban is akad, aki nem restell sorosozni

2019. január 16. - 21:33 | Belföld

Az még a Híd pártot  ismeglehetősen feldühítette, amikor a tavasz folyamán Robert Fico azt kezdte ismételgetni, hogy a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom aktivistáit és az általuk szervezett tüntetéseket a világ legutáltabb filantrópja, Soros György pénzeli, és ők "Soros gyermekei".

A Híd-frakció soraiban is akad, aki nem restell sorosozni
Eduard Adamčík és Bugár Béla (Fotó: TASR)

Bugár Béla például akkoriban úgy nyilatkozott a magyar Népszavának, hogy elfogadhatatlannak tartja, amit Fico csinál. Aztán az ősszel a szlovák köztévé 5 perc múlva 12 c. műsorában elárulta, figyelmeztette Ficót, hogy ha egy közös sajtótájékoztatójukon húzza elő ezt a Soros-kártyát, akkor hátat fordít és elmegy onnan.

A Soros-alapú, a polgárok érzelmeire a legalantasabb módon rájátszó kommunikációs taktikát ugyanakkor nemcsak Fico szereti domborítani, hanem épp a Híd párt parlamenti frakciójának egyik tagja is. Mégpedig a Sieťből távozott és a hidasokhoz beült Eduard Adamčík - írta meg a Denník N.

"Nyilvánosan prezentált utalások szólnak arról, hogy támogatta őket. Közvetlenül vagy közvetett módon. Noha igaz, hogy azok a tüntetések elsősorban Ján Kuciak és kedvese meggyilkolására adott reakciók" - válaszolta Adamčík a kérdésre, milyen szerepet játszhatott Soros a tüntetéseknél.

Adamčík gyakran oszt meg Sorossal foglalkozó cikkeket. Az ősszel például azt, hogy Donald Trump kritizálta őt. A tavalyi év vége előtt pedig a cseh Časopis Šifra által közölt írást, mely arról szólt, hogy egy amerikai szenátor az orosz RT-nek adott nyilatkozatában azt mondta, a világot nem a politikusok irányítják, hanem egyfajta "rejtett állam", melyben nagy szerepet játszik Soros György. Utóbbi cikkben szerepel az is, hogy Soros az alapítványain és szervezetein keresztül bomlasztja a világ országainak vezetését, forradalmakat kezdeményez, az azt követő káosszal és polgárháborúval pedig pénzt keres. Csakhogy érdemes tudni, hogy az említett portál mögött olyan személy áll, aki olyan weboldalaknál is szerepet játszik, melyeket a cseh belügyminisztérium orosz propaganda terjesztése miatt figyel.

A Facebookon megosztott tartalmak kapcsán Adamčík a Denník N-nek úgy nyilatkozott, hogy Soros sohasem titkolta ambícióit a közép- és kelet-európai fiatal demokráciák fejlődésének befolyásolásáról, ugyanakkor amit ő megoszt, azzal szerinte nem feltétlen ért egyet, néha csak kíváncsi a követői véleményére.

Adamčík konspirált viszont akkor is, amikor Miroslav Lajčák külügyminiszter benyújtotta lemondását, amiért eltért az ő, illetve a kormány véleménye az ENSZ migránsügyi paktumáról. A képviselő akkor többek között azt írta a Facebookon, hogy alkotmányellenes halogatni Kiska részéről Lajčák lemondásának elfogadását. Aztán felvetette, hogy a "külföld" azt szeretné, ha Lajčák miniszter maradna, és ennek a kívánalomnak Kiska valószínűleg eleget tesz.

A Híd is reagált a frakciójuk képviselője által közzétett tartalmakra, kihangsúlyozva, hogy álláspontjuk egyértelmű az összeesküvés-elméletek terjesztéséről, a Sorossal vagy épp a migránsokkal való riogatásról, ugyanakkor "előfordulhatnak eltérő vélemények, különösen egy másik párttól adoptált képviselő esetében".

Nem kívánta részletesebben kommentálni kollégája megosztásait Cséfalvay Katalin sem, aki Adamčíkhoz hasonlóan szintén a Sieťtől érkezett a Hídhoz és jelenleg a parlament külügyi bizottságát vezeti. Csak annyit közölt, hogy a szabad társadalmakban, mint amilyen a szlovákiai is, mindenki a saját szerencséjének kovácsa.

(Denník N)