A Híd frakciója támogatja a kórházreformot

2019. augusztus 1. - 07:57 | Belföld

Üdvözli a Híd frakciója Andrea Kalavská (Smer-SD) egészségügyi miniszter lépését, hogy gyorsított tárcaközi egyeztetésre bocsátotta a kórházreformról szóló alkotmánytörvény-javaslatot. „Készek vagyunk tovább tárgyalni és támogatjuk a lépést” – mondta szerdán a TASR hírügynökségnek Tóth Ágnes, a frakció titkára.

A Híd szerint ezzel a lépéssel hivatalosan is elkezdődött a kórházak megreformálása. „Jónak tartjuk az elgondolást, ugyanakkor nagyon fontos, hogy széleskörű támogatást kapjon más parlamenti klubokban is" - mondta Tóth Ágnes.

A titkár szavai szerint pártja reméli, hogy „az ellenzék nem használja fel politikai csatározásokra ezt a törvényt, és a korábbi tárgyalások alapján támogatni fogja".

Robert Fico, a Smer-SD elnöke szerdán szintén megerősítette, hogy a párt támogatni fogja a kórházak csoportosítására vonatkozó alkotmánytörvényt.

Az alkotmánytörvény elfogadásához legalább 90 szavazat szükséges a parlamentben. Kalavská egészségügyi miniszter gyorsított tárcaközi egyeztetésre bocsátotta a javaslatot. A minisztérium jelezte, hogy a reformhoz törvények és kormányrendeletek módosításra lesz szükség. A miniszter szeretné, ha a tervezett változtatás a lehető legszélesebb politikai támogatást élvezné. Korábban ebben egyezett meg Robert Ficóval, a Smer-SD elnökével is. A Most-Híd és az SaS jelezte, hogy támogatja a reformot.

Kalavská várhatóan augusztus 21-én terjeszti a javaslatot a kormány elé. A koalíciós és az ellenzéki pártok képviselőit korábban felszólította, hogy támogassák az utóbbi évek egyik legnagyobb egészségügyi reformját. Jelezte, kész tárgyalni a politikai pártok képviselőivel.

(TASR)

Címkék: kórházreform, híd