Híd: Ha bebizonyosodik a gyanú, Dobroslav Trnkának meg kell kapnia a büntetését

2019. december 18. - 20:11 | Belföld

Ha bebizonyosodik, hogy Dobroslav Trnka volt főügyész védte a bűnözőket, és akadályozta ezek bűntetteinek a felderítését, akkor minél előbb meg kell kapnia a büntetését.

Híd: Ha bebizonyosodik a gyanú, Dobroslav Trnkának meg kell kapnia a büntetését
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Így reagált a Híd párt a vele kapcsolatos büntetőeljárás elindítására.

„Az eddig nyilvánosságra hozott felvételek alapján felmerülő gyanú rendkívül komoly”

– áll a párt állásfoglalásában, amelyet Magdeme Klára, a párt szóvivője bocsátott a TASR rendelkezésére.

„Ha bebizonyosodik, hogy a volt főügyész a bűnözőket védte, és az ő bűntetteiket takargatta ahelyett, hogy bennünket, illetve a polgárok jogait és biztonságát védte volna, meg kell kapnia a méltó büntetését. Méghozzá minél előbb. Ugyanez másokra is érvényes, akik kudarcot vallottak – ügyészekre, rendőrökre és bírókra”

– tette hozzá Magdeme.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója eljárást indított Dobroslav Trnka volt főügyész ellen hivatali hatáskörrel való visszaélés gyanújával. A büntetőeljárás tárgyát képező állítólagos bűntettet a gyanúsított 2007 és 2014 között követhette el azáltal, hogy miután átvette Marian Kočnertól a Gorilla-hangfelvételt, amelynek alapján több bűncselekmény gyanúja is felmerült, azt elrejtette, és nem adta át a bűnüldöző szerveknek. A rendőrség szerint Dobroslav Trnka azért járt el így, hogy anyagi javakat biztosítson a maga és Marian Kočner számára.

TASR