Híd: A határozat elfogadásával nem változik Szlovákia külpolitikája

Szlovákia külpolitikája a Magyarországgal és Lengyelországgal kapcsolatban elfogadott határozattal nem változott és nem is fog megváltozni. Ezt Bastrnák Tibor, a Most-Híd frakcióvezetője jelentette ki az SNS által kidolgozott határozat elfogadására reagálva.

„Továbbra is európai irányultságú ország vagyunk, de a régiók szerepét is erősíteni akarjuk” – közölte Bastrnák a TASR-rel. A Most-Híd decemberben bírálta a határozat előterjesztését, mivel arról nem egyeztettek a koalíción belül. A javaslatot végül egy későbbi ülésen terjesztették elő. A Most-Híd képviselői ezt már támogatni tudták.

„A képviselőknek szabad kezet adtunk. Azért szavaztunk, mert Európában sok a feszültség, és mi a tárgyalások szükségességét akarjuk hangsúlyozni. A határozat nem Európa ellen íródott, hanem a mi régiónk érdekében. Azt akarjuk, hogy mindannyian tárgyaljunk, és kompromisszumot kössünk” – közölte Bastrnák. A további szankciók szerinte nem javítanának az aktuális helyzeten.

A parlament a határozattal tudomásul veszi a Magyarországgal és Lengyelországgal kapcsolatos javaslatokat, és kijelenti, hogy élénken fogja támogatni a Magyarország, Lengyelország és az Európai Unió intézményei közötti párbeszéd kialakításának minden lehetőségét, hogy minden nyitott kérdést tisztázni lehessen.

A szlovák parlament szerint a jelenlegi helyzetre konstruktív szellemben kellene megoldást találni, elkerülve az érintett felek együttműködését befolyásoló negatív következményeket.       „A szlovák parlament a szankcionálási mechanizmus megindításáról való szavazást az Európai Tanácsban olyan szélsőséges megoldásnak tartja, amelyet csak akkor szabadna alkalmazni, ha minden más megoldási lehetőség csődöt mondott” – áll a határozatban. Eszerint kívánatosak lennének olyan lépések és döntések, amelyek segítenek visszaszerezni a kölcsönös bizalmat, valamint lebontani a tagállamok és az EU intézményei közé húzott válaszfalakat.      

A határozat továbbá kiemeli a visegrádi partnerekkel fenntartott baráti viszonyt, illetve azt, hogy Szlovákia továbbra is az EU megbízható, transzparens, kiszámítható és konstruktív tagja kíván maradni, amely a konfliktusok párbeszéden alapuló megoldását részesíti előnyben.       

A parlament a határozattal felszólítja az összes érintett felet, hogy az EU egységének a fenntartása és a feszültség csökkentése érdekében folytassák a konstruktív és hatékony párbeszédet a vitás kérdésekben.


(TASR)