A Híd ifjúsági vezetőjét saját párttársa cseszegeti, amiért magyarul blogol

2016. március 10. - 11:58 | Belföld

Morvay Péter, a Híd ifjúsági szervezetének vezetője - akivel a választások előtt itt beszélgettünk - szerdán facebookos profilján megosztott egy blogbejegyzést, melynek "A következő két hét" címet adta.

A Híd esélyeiről, az SNS-ről és az MKP-ról szóló bejegyzés alatt parázs vita alakult ki, ám nem az írás tartalma miatt: Morvayn egy ismerőse kérte számon, miért magyar nyelven blogol, hiszen így nem tudja követni Morvay politikai tevékenységét, pedig szívesen tenné.

"Sajnos a bejegyzéseid 90 százalékát egyáltalán nem értem, mivel magyarul jelennek meg, és csak elenyésző számú esetben van szlovák, másodrendő fordítás. Ez elég érthetetlen számomra, sőt, már-már arrogáns és szemtelen. Annak ellenére, hogy a Híd többségében magyar összetételű párt, még mindig a szlovák parlamentbe indul, és úgy gondolom, hogy ha a szlovák politikai szcéna szereplője vagy, akkor különösen érvényesnek kéne lennie: Szlovákiában szlovákul" - szól az ismerős kommentje.

Morvay röviden teszi helyre a kommentelőt: "Szia Maťko. Természetesen lesz szlovák fordítás is, csak ezt előbb kiraktam, mert kíváncsi voltam egyes emberek véleményére."

A vitát akár le is lehetett volna zárni, de megjelent Peter Kresák alkotmányjogász, aki a Híd választási listájáról jutott be a parlamentbe (a 20. helyről karikázta fel magát a 9-ikre), és így szólt:

"Tehát azoknak (a véleményére voltál kíváncsi - a szerk. megj.), akik beszélnek magyarul? Ez nem túl polgári, nemde?" - írta Kresák, majd Morvay így felelt:

"Kresák úr, ahogy írtam, lesz szlovák és angol fordítás is. A Facebookon elsőként az anyanyelvemen osztottam meg. Azt hiszem ez senkit nem bánt."

Később a már fentebb említett Maťko-Martin újra megjegyezte, hogy nem illendő és nem helyénvaló a szlovák polgárokkal szemben a magyarul történő facebookozás, majd Peter Kresák, a Híd-képviselője - legitimizálva Maťko "Szlovákiában szlovákul"- szintű véleményét - újra hozzászólt:

"Martinnak igaza van, nem akarom túlragozni, de egy polgári pártban ezt nem így kéne."

Az üggyel kapcsolatban megkérdeztük Peter Kresákot, milyen polgári elv alapján gondolja, hogy a Híd politikusának elsősorban szlovákul kéne blogolnia. Részletek itt: Kresák magyarázza bizonyítványát

A vita aztán még sok-sok hozzászólással folytatódott, aki kíváncsi, itt szemügyre veheti:

(para)