A Híd képviselői nem vesznek részt a parlament rendkívüli ülésén

2020. február 13. - 19:12 | Belföld

A Híd képviselői valószínűleg nem vesznek rész a parlament jövő hétre tervezett rendkívüli ülésén. Az ülés összehívását az SNS és a Smer-SD kezdeményezte. Az ĽSNS az Isztambuli Egyezményről akar tárgyalni. Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke február 18-ra, keddre hívta össze az ülést.  

A Híd képviselői nem vesznek részt a parlament rendkívüli ülésén
Illusztrációs felvétel (TASR)

„Biztosan nem fogjuk támogatni azokat a javaslatokat, amelyek megtárgyalására az ülést összehívták, de ezt még megvitatjuk a képviselői klubban. Valószínű, hogy a Híd képviselői nem is vesznek részt a rendkívüli ülésen" – mondta a TASR-nek Andrej Hrnčiar (Híd), a parlament alelnöke.

Martin Beluský az ĽSNS képviselői elmondta, a pártja az Isztambuli Egyezmény elutasításáról akar tárgyalni. Nem zárja ki, hogy az ĽSNS módosító javaslatot terjeszt elő. Ha csak a programtervezetről szavaznak, az ĽSNS képviselői mellette fognak voksolni - mondta a TASR-nek Beluský.

Alojz Baránik (SaS) azt szeretné, ha pártja képviselői elmennének a parlamenti ülésre, de a megnyitását nem fogják támogatni. Ha sikerül megnyitni az ülést, részt vesznek a vitában.

Igor Matovič és az OĽaNO képviselői megjelennek az ülésen, mert „az utolsó napig végzik képviselői munkájukat”, de az ülés megnyitásában nem fognak segédkezni. A vitába viszont Matovič közlése szerint bekapcsolónak. Boris Kollár, a Sme rodina elnöke azt mondta, ők sem fognak segíteni a rendkívüli ülés megnyitásában, de ha sor kerül a szavazásra, akkor támogatni fogják a 13. nyugdíj bevezetését.

Veronika Remišová (független) azt mondta, nem vesz rész az ülésen, hogy ezzel blokkolja a káros törvényjavaslatok elfogadását. „Jelen leszek a parlamentben, de nem fogom megnyomni a jelenléti gombot. Azért leszek ott, hogy elmagyarázzam az embereknek, mennyire károsak ezek a javaslatok és hogy átverésről van szó” - mondta Remišová, aki a Za ľudí listáján indul a választáson.

Katarína Cséfalvayová, Peter Kresák és Martin Fedor független képviselő sem segít a parlamenti ülés megnyitásában. „Meggyőződésünk, hogy az összes normális politikus széke üres marad, és nem fognak statisztaszerepet játszani a Smer-SD és a szélsőségesek együttműködésének főpróbáján” - tette közzé a három képviselő, akik a Dobrá voľba listáján indulnak a választáson.

A szintén független Miroslav Beblavý közölte, hogy a Spolu képviselői nem fogják megnyomni a jelenléti gombot és nem vesznek részt a szavazásokon sem.

TASR