A Híd képviselői támogatni fogják Glváč leváltását

2019. november 3. - 14:26 | Belföld

Ravasz Ábel, a Híd alelnöke vasárnap a Markíza Na telo című műsorában elmondta, a Híd támogatni fogja Martin Glváč (Smer) visszahívását a parlament alelnöki posztjáról.

A Híd képviselői támogatni fogják Glváč leváltását
Fotó: TASR

Ravasz kijelentette, a Híd képviselői támogatni fogják szavazataikkal Glváč leváltását.

„Ha nem tudja megtenni magától, a következő körben segíthetünk neki” – tette hozzá Ravasz.

A Híd korábban lehetőséget adott Glváčnak, hogy önként távozzon, ezért a korábbi rendkívüli ülésen, amelyen le akarták váltani a parlament alelnökét, Bugárék tartózkodtak.

Korábban Bugár is kijelentette, hogy miután a bíróság elismerte a Marian Kočner és Martin Glváč, a parlament alelnöke között váltott Threema-üzenetek eredetiségét, megváltozott a helyzet, Glváčnak le kellene mondania. A Specializált Büntetőbíróság szenátusa hétfőn a váltóhamisítási ügyben bizonyítéknak ismerte el Marian Kočner Threema-üzeneteit. Ezt követően a hétfői tárgyaláson felolvashatták a kommunikációt.

Az ellenzék a héten rendkívüli ülésen próbálta meg leváltani Glváčot, a parlamenti képviselők azonban nem szavazták meg a rendkívüli ülés programját, így az el sem kezdődött.

Ravasz a műsorban arról is beszélt, hogy a Kuciak-gyilkosság után a Hídnak ki kellett volna lépnie a kormánykoalícióból. Azt azonban nem zárta ki, hogy a jövőben kormányoznának a Smerrel.

„Ha nem lesznek változások, elképzelhető, hogy elfogadhatatlanok lesznek számunkra” – nyilatkozta ezzel kapcsolatban Ravasz, aki szerint a lehetséges együttműködés a Smertől függ majd.

Mint ismert, a szlovákia magyar pártok nem tudtak megegyezni a Smerrel való együttműködéssel kapcsolatban a csütörtöki ötpárti találkozón. A tárgyaló felek közül az MKP, a Magyar Fórum és az Összefogás elutasítja a Smerrel való kormányzati együttműködést, míg a Híd és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség szerint konszenzusos alapon kell dönteni. A Smerrel való együttműködés elutasítására a Híd a tárgyaláson úgy reagált, hogy ebben az esetben kizárnák az együttműködés lehetőségét az Igor Matovič vezette OĽaNO-val is.

A Ficóékat elutasító pártok, az MKP, az Összefogás és a Magyar Fórum időközben pedig már megegyeztek, hogy az Összefogás mozgalmat átnevezik Magyar Közösségi Összefogásra. A Híd a csütörtöki egyeztetést követően arról tájékoztatott, hogy a párt nem tárgyal tovább az ötpárti együttműködésről.


(TASR/para)