A Híd magyarázatot kér, miért futottak zátonyra a tárgyalások az USA-val

A Most-Híd párt magyarázatot kér, miért futottak zátonyra az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalások a védelmi együttműködésről szóló megállapodás keretében felajánlott anyagi támogatásról. Ezt Debnár Klára pártszóvivő jelentette ki, reagálva arra, hogy a szlovák Védelmi Minisztérium berekesztette a tárgyalásokat az USA-val.

„A védelmi tárca akkor dönt így, amikor a katonai repterek korszerűsítése előtt állunk, amelynek viszonylag rövid időn belül, még azelőtt be kéne következnie, hogy megérkeznek az első F-16-os vadászgépek. A Most-Híd párt ezért magyarázatot fog kérni, miért futottak zátonyra a tárgyalások, ha a párhuzamos tárgyalások Magyarországgal sikerrel zárultak le, miközben tudjuk, hogy a déli szomszédunk ugyanúgy védelmezi a szuverenitását” – közölte Debnár.

A párt arra is választ vár, Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszter miből akarja finanszírozni a szliácsi (Sliač) és a konyhai (Kuchyňa) repterek korszerűsítését.

Azt az indoklást, hogy 105 millió dollár nem felel meg a szlovák Fegyveres Erők igényeinek, Martin Fedor, a Most-Híd képviselője érthetetlennek tartja. „Mindenki számára világos, hogy pénzre lesz szükségünk ahhoz, hogy alkalmassá tegyük a reptereinket, már csak a kormány korábbi, az új vadászgépek vásárlásáról hozott döntése miatt is” – tette hozzá. 

Fedor arra is figyelmeztetett, hogy Szlovákia a kormányprogramban elkötelezte magát a transzatlanti kapcsolatok fejlesztése mellett. A védelmi tárca döntését egyoldalúnak nevezte, mellyel a kormány legalapvetőbb dokumentumával ellentétesen elutasította az egyik legközelebbi szövetségesünk által felkínált beruházást.

„A szövetségesekkel való együttműködés a legmagasabb államérdek. Mintha továbbra sem tudatosítanánk, hogy a katonáink a NATO katonái, akikre a szövetségesek jogosan számítanak” – tette hozzá a képviselő, hangsúlyozva, hogy a felújított repterek Szlovákia tulajdonát fogják képezni.

A Védelmi Minisztérium hétfőn arról tájékoztatott, hogy a továbbiakban nem vesz részt az Egyesült Államok által a védelmi együttműködésről szóló megállapodás keretében felajánlott anyagi támogatással kapcsolatos tárgyalásokon. A támogatás elfogadása a tárca álláspontja szerint veszélyeztetné a Szlovák Köztársaság szuverenitását. Az USA ajánlata ezen kívül nem felelt meg a szlovák Fegyveres Erők műveleti igényeinek sem, közölte Danka Capáková, a minisztérium szóvivője.

TASR